Heckler & Koch HK4

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Heckler & Koch HK4
Opis
Tip polavtomatska pištola
Uvedena v službo 1967
Proizvajalec Heckler & Koch
Mere
Kaliber 9x17 mm, .32 ACP, .22 LR, .25 ACP
Naboj 9x17 mm, .32 ACP, .22 LR, .25 ACP
Dolžina 157 mm
Širina 32 mm
Višina 110 mm
Dolžina cevi 85 mm
Teže
Prazna 480 g
Karateristike
Nabojnik 7,8,8,8
Način streljanja polavtomatsko

Heckler & Koch HK4 je nemška polavtomatska pištola, prva, ki jo je na tržišče lansiralo podjetje Heckler & Koch.

Delovanje in materiali[uredi | uredi kodo]

Ta pištola velja za eno najboljših pištol, ki delujejo iz neblokiranega zaklepa. Izdelana je iz jeklenega ogrodja in zaklepišča in ima plastične obloge ročaja. Pištola je prišla na trg leta 1967, v bistvu pa je predstavljala izboljšano različico pištole Mauser HSc, izdelovali pa so jo med leti 1968 in 1984. Posebno priljubljenost je dobila zaradi dejstva, da je uporabnik dobil orožje v štirih kalibrih, saj so bile v kompletu štiri menjalne cevi in pripadajoče vzmeti ter enoredne nabojnike, da je lahko zamenjal kaliber po lastni želji.

Pištola deluje v dvojnem delovanju sprožilca, na njej pa so nameščeni klasični odprti nenastavljivi tritočkovni merki. Varovalka je nameščena na levi strani zaklepišča, na njej pa ni vzvoda za zadrževanje zaklepišča v zadnjem položaju. Gumb utrjevala nabojnika je nameščen na dnu ročaja, kar je za službeno pištolo dokaj nepraktična in zastarela rešitev.

12.000 primerkov v kalibru .32 ACP je prišlo v uporabo v nemško policijo in varnostne službe pod oznako Heckler & Koch HK4 P11.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]