Griže, Žalec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Griže pri Celju)
Griže
Griže se nahaja v Slovenija
Griže
Griže
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 46°13′52″N 15°09′14″E / 46.231°S 15.154°V / 46.231; 15.154
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaSavinjska regija
Tradicionalna pokrajinaŠtajerska (pokrajina)
ObčinaŽalec
Površina
 • Skupno1,4 km2
Nadm. višina
290,6 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno632
 • Gostota450 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
3302 Griže, Žalec
Zemljevidi

Griže so naselje v Občini Žalec.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čeprav se prvi zapisi o obstoju Griž pojavijo šele leta v poznem srednjem veku, je v neposredni bližini Griž mogoče zaslediti še starejše sledove poselitve. Pri tem imamo v mislih predvsem keltske gomile iz obdobja Starejše železne dobe. Gomile so razporejene po obronkih vzpetine Hom in segajo vse tja do Spodnjih Griž. Nekaj gomil je danes že odkopanih, dasiravno se najdbe ne morejo primerjati z zakladi, ki so jih našli v podobnih grobiščih na Dolenjskem. Na brežinah reke Savinje pa so arheologi našli kipec, ki upodablja žensko, spojeno z račjo figuro in najverjetneje predstavlja lokalno božanstvo reke Savinje.

O rimski ekspanziji na griških tleh zaenkrat še ni bilo najdenih sledi. K temu najverjetneje najbolj pripomore dejstvo, da so se Rimljani raje zadrževali v dolinskih in lažje dostopnih območjih. 10 km od Griž je ležalo eno večjih rimskih mest na Slovenskem, antična Celeia, današnje Celje.

V srednjem veku se pisna omemba Griž prvič pojavi že leta 1241, čeprav se domneva da je bilo območje poseljeno že v času prihoda Slovanov.

Čeprav so pogosto Griže večje in tudi ponekod starejše od drugih slovenskih trgov, jim ta naziv ni bil nikoli dodeljen, kar je najverjetneje posledica odmaknjenosti od glavnih prometnih poti skozi dolino in velika površina, po kateri je naselje ratreseno. Eden izmed razlogov je najbrž tudi ta, da Griže nimajo strnjenega jedra, značilnega za večino trgov in mest.

Znani krajani[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020«. Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno 8. junija 2020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]