Gotščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Gotščina
Področje Oium, Dacia, Panonija, Italija, Narbonska Galija, Akvitanska Galija, Hispania, Crimea.
Izumrl v večini izginil do 8. ali 9. stoletja, nekaj govorcev je vztrajalo do 18-tega stoletja
Jezikovna družina
Narečja
Pisava Gotska abeceda
Jezikovne kode
ISO 639-2 got
ISO 639-3 got
Linguasphere 52-ADA
Ta članek vsebuje IPA sistem zapisa glasov v črkovni obliki. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Gotščina (*gutisko razda) je izumrl germanski jezik, ki ga je govorilo ljudstvo Gotov in še posebej Vizigotov. Izpričan je v Wulfilovem prevodu Biblije iz 4.stoletja. Vsi ostali znani vzhodnogermanski jeziki (npr. vandalščina, burgundščina, krimska gotščina) so znani le po omembah v zgodovinskih zapisih.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Pisava[uredi | uredi kodo]

Glej Gotska abeceda

Germanski škof Ulfilas (tudi Wulfila) je v 4. stoletju gotsko pisavo razvil sam, po vsej verjetnosti za lastne potrebe prevajanja Biblije. Deljena so mnenja, ali pisava izvira iz grške abecede (Braune) ali iz latinščine. Verjetno je gotska abeceda mešanica obeh ter runske abecede, ki je najstarejša pisava germanskih ljudstev.

Gotska abeceda nima nobene povezave z gotico, latinsko frakturno pisavo, ki se je v srednjem veku razvila iz karolinške minuskule in se je uporabljala od 12. do 15.stoletja. Kasneje se je gotica uporabljala za pisanje v nemškem jeziku vse do 20.stoletja.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Viri[uredi | uredi kodo]

  • W. Braune in E. Ebbinghaus: Gotische Grammatik. 17. Auflage. Tübingen, 1966 (20. Auflage, 2004, neu bearbeitet von Frank Heidermanns). Sammlung kurzer Grammatiken germanischer Dialekte. Hauptreihe A, Bd 1. Max Niemeyer Verlag. ISBN 3-484-10852-5, ISBN 3-484-10850-9.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

- v angleščini:

- v nemščini:

- v španščini: