Gostje prihajajo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
»Gostje prihajajo«

Možakar z lestvijo pred tablo v Logarski dolini
Izid (premiera): April ali Maj 1986
Režiser: Jaka Judnič
Dir. fotografije: Karpo Godina
Snemanje: Avgust 1985
Produkcija: Studio Marketing Delo
Vodja projekta: Jernej Repovš
V okviru kampanje
Akcija: »Slovenija, moja dežela«
Podslogan: "Turizem smo ljudje"
Tehnični podatki
Dolžina spota: 90 sekund
Filmski trak: 35 mm
Format slike: 1.66:1 ali 15ː9
Glasbeni avizo
Naslov:  "Moja dežela" 
Glasba: Jani Golob
Besedilo: Dušan Velkaverh
Producent: Tomaž Kozlevčar
Tonska mojstra: Toni Gruden, Iztok Černe
Posneto: Studio Metro, Ljubljana
Vokali: Oto Pestner, Nada Žgur
Spremljava: Almost Me Alone Orchestra

Gostje prihajajo je osrednji televizijski oglas velike oglaševalske akcije »Slovenija, moja dežela« iz leta 1986, ki ga je režiral Jaka Judnič, priznani režiser oglasov.

Filmček je bil v okviru podslogana "Turizem smo ljudje" (za leto '86), posnet na 35 mm, v originalnem širokem formatu slike 1.66:1 (enakovredno 15ː9).[1][2][3][4]

Nepogrešljiv del spota je tudi glasbeni avizo "Moja dežela", ki sta ga napisala Jani Golob (g) in Dušan Velkaverh (b), odpela pa Oto Pestner in Nada Žgur.[5]

Leta 1990 sta Center za turistično in ekonomsko propagando in Studio marketing sklenila pogodbo in ponovno obudila to akcijo na radiu in televiziji.[6]

Leta 2011 so ob 20. letnici slovenske samostojnosti spot restavrirali in z novo dodanim tekstom posneli novo priredbo z slovenskimi glasbeniki.[7]

Sodelujoči[uredi | uredi kodo]

Spot[uredi | uredi kodo]

  • Jernej Repovš – kreativni vodja in direktor v agenciji Studio marketing Delo
  • Studio Marketing Delo – idejna zasnova, scenarij in produkcija spota
  • Jaka Judnič – režiser in tudi avtor ideje o možakarju z lestvijo
  • Karpo Godina – direktor fotografije, vodja snemanja

Glasba[uredi | uredi kodo]

Lokacije snemanja[uredi | uredi kodo]

Logarska dolina Šutna, Kamnik Kobilarna Lipica
200x
200x
260x
260x
220x
220x
Možakar z lestvijo pred tablo Dva moža obešata napis na ulici Dir lipicancev, barvanje ograje

Turizem smo ljudje[uredi | uredi kodo]

"Turizem smo ljudje" je bil podslogan akcije »Slovenija, moja dežela« za leto 1986, ki so ga prvič predstavili na 25. sejmu Alpe-Adria (24.-30. marec '86) v Cankarjevem domu.

Kmalu zatem so v okviru tega podslogana premierno predvajali tudi ta spot "Gostje prihajajo", ali je bilo to aprila ali pa najkasneje v prvi polovici maja, leta 1986.[8][9][2]

Prvotno je bilo predvideno predvajanje tega spota enkrat na dan (za cel mesec april) in dvakrat na dan (za cel mesec maj), točen datum premiere še ni na voljo.

Spot[uredi | uredi kodo]

Naročnik filma je bila Gospodarska zbornica Slovenije, sektor za turizem, njen ustvarjalec in izvajalec pa takrat največja in najboljša oglaševalska agencija v Jugoslaviji, Studio marketing Delo.

Sprva je bil mišljen le kot film za promocijo slovenskega turizma, a režiser Judnič je kot velik estet uspel vnesti v film čustveno noto, nepozabno glasbo s prelivanjem svetlobe in barve ter se tako za vedno vsidral v slovenska srca.

Vodja snemanja in direktor fotografije je bil Karpo Godina. Za ta filmček so prejeli razna najvišja mednarodna priznanja in nagrade, za kar je najbolj zaslužen režiser.

Sprva je bilo načrtovanih 35 prizorov, ki prikazujejo kako se Slovenci pripravljamo na prihod gostov. S temi pa se režiser Judnič ni strinjal, saj v načrtu ni bilo povezovalne rdeče niti. Kot je sam dejal, ni želel posneti, kako ljudje pospravljajo. Rešitev je našel v snemanju prizora iz Logarske doline z možakarjem, ki začne na tablo v sedmih jezikih slikati besede dobrodošlice. Ta kader kasneje postane vezni element 90 sekundnega filma, saj se ta prizor večkrat pojavi. Vmes pa vidimo tudi prizore kot so: barvanje ograje, striženje žive meje, čiščenje lipicanca v Lipici, risanje narodnih motivov na lončeno posodo, okraševanje blejskega čolna, označevanje planinske poti, posipavanje potice s sladkorjem, barvanje čolna, urejanje plaže itd.

Ta oglas velja za nekakšen povod in sprožilec za kasnejšo osamosvojitev Slovenije kar je takrat tudi močno ujezilo vodstvo nekdanje skupne države, češ kaj se gredo ti Slovenci.

Snemanje[uredi | uredi kodo]

Snemanje je potekalo avgusta 1985, predvideno pa je bilo že mnogo prej, še pred poletjem, saj je bilo prvotno mišljeno, da bi tako oglas začeli predvajali že pred glavno turistično sezono, a so snemanje prestavili.

Judnič se spominja kako je snemalna ekipa vsakič ko je prišla na teren v Logarsko dolino, ustavila kombi in izginila. V bližnje gozdove so namreč šli nabirat gobe. Ker pa so s snemanjem že zamudili glavno turistično sezono, niso imeli roka za dokončanje filma, zato so snemali cel mesec. Njihov kombi je bil najet z beograjsko registracijo in ko je Judnič domačinom povedal da snemajo film »Slovenija, moja dežela«, tega nihče ni verjel, saj so mislili, da iz njih brijejo norca.[6]

Razločitev pojmov[uredi | uredi kodo]

Ta oglas je le eden izmed številnih tiskanih, radijskih in televizijskih oglasov, posnetih v okviru akcije "Slovenija, moja dežela", katerega ime napačno enačijo z slednjim sloganom. Gre za osrednji oglas akcije z naslovom "Gostje prihajajo".

Nagrade[uredi | uredi kodo]

  • Prix National na 34ème Festival du Film Publicitaire Cinema & Television Cannes - skupinska nagrada v Cannesu (1987)
  • Zlati kompas - najvišje svetovno priznanje na festivalu turističnih filmov v Berlinu

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Filmski program tega tedna z Karpom Godino«. si21.com. 17. maj 2011.
  2. 2,0 2,1 »Turizem smo ljudje (stran 4)«. Tednik. 15. maj 1986.
  3. »Turizem smo ljudje (stran 9)«. Novi tednik. 8. maj 1986.
  4. »Turizem smo ljudje (stran 1)«. Gorenjski glas. 13. maj 1986.
  5. »Studio Metro«. Facebook. 24. junij 2019.
  6. 6,0 6,1 »Slovenija, moja dežela - primer velike oglaševalske akcije« (PDF). FDV Ljubljana. 13. avgust 2022.
  7. »Nova podoba nostalgičnega oglasa »Slovenija, moja dežela««. Delo. 21. junij 2011.
  8. »Srebrni jubilej sejma Alpe-Adria (stran 2)«. Delo. 25. marec 1986.
  9. »Velik obisk sejma Alpe Adria (stran 2)«. Delo. 31. marec 1986.