Goriščna razdalja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Gorišče F in goriščna razdalja f zbirne (konveksne) in razpršilne (konkavne) leče ter konkavnega (vbočenega) in konveksnega (izbočenega) zrcala.

Goríščna razdálja (tudi goríščnica in žaríščna razdálja/dolžína ali žaríščnica) je oddaljenost gorišča od glavne ravnine leče ali ukrivljenega zrcala.

Goriščno razdaljo označujemo z f \!.

Predstavlja merilo za velikost zbiranja ali razprševanja svetlobe v optičnih sistemih. Pri zbiralnih lečah in konkavnih (vbočenih) zrcalih je po dogovoru goriščna razdalja pozitivna ( f  > 0 \!), pri razpršilnih lečah in konveksnih (izbočenih) zrcalih pa je negativna ( f < 0 \!).

Poenostavljeno lahko rečemo, da je goriščna razdalja oddaljenost leče od njenega gorišča. Zbirne leče in konkavna zrcala zberejo na na tej oddaljenosti vzporedne žarke. Ne pomeni pa, da na tej oddaljenosti nastane tudi slika predmeta.

Na področju uporabe daljnogledov in fotografije pomeni večja goriščna razdalja večjo povečavo in tudi manjši zorni kot.

Debele leče[uredi | uredi kodo]

Pri debelih lečah (leče, pri katerih ne moremo zanemariti njihove debeline) in sestavljenih optičnih sistemih ločimo dve goriščni razdalji

  • sprednja goriščna razdalja (oznaka FFL ali FFD), ki je razdalja od gorišča na sprednji strani do sečišča optične osi s prvo površino optičnega sistema [1][2].
  • zadnja goriščna razdalja (oznaka BFL ali BFD), ki je razdalja od gorišča na zadnji strani optičnega sistema do sečišča optične osi z zadnjo površino optičnega sistema.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ John E. Greivenkamp (2004). Field Guide to Geometrical Optics. SPIE Press. str. 6–9. ISBN 9780819452948. 
  2. ^ Hecht, Eugene (1987). Optics (2nd izd.). Addison Wesley. str. 148–9. ISBN 0-201-11609-X. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]