Godwinov zakon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Gódwinov zákon (izgovor: godvinov z.) ali Godwinovo pravilo o prilikovanju z nacizmom je šaljivo opažanje Mikea Godwina o razpravah na svetovnem spletu, ki je bilo objavljeno leta 1990[1].

Matematična verjetnost, da bo v spletni razpravi vključena primerjava z nacizmom ali Hitlerjem, se z dolžino razprave približuje 1.

—Mike Godwin, [2]

Drugače povedano: v dolgih spletnih razpravah bo prej ali slej kdo uporabil primerjavo osebe s Hitlerjem ali z ravnanjem nacistov. Godwinov zakon se ne opredeljuje do tega, ali je primerjava z Adolfom Hitlerjem ali nacisti primerna, ampak le trdi, da se bo v daljši razpravi slej kot prej pojavil kdo, ki bo tako primerjavo izrazil.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Tim Skirvin (1999–2009). »How to post about Nazis and get away with it—the Godwin's law FAQ«. Skirv's Wiki. Pridobljeno 7. maja 2006.
  2. Godwin, Mike (12. januar 1995). »Godwin's law of Nazi Analogies (and Corollaries)«. EFF.org. Electronic Frontier Foundation. str. "Net Culture – Humor" archive section. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. maja 2006. Pridobljeno 24. marca 2006.