George David Birkhoff

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
George David Birkhoff

George David Birkhoff, ameriški matematik, * 21. marec 1884, Overisel, Michigan, ZDA, † 12. november 1944, Cambridge, Massachusetts, ZDA.

Birkhoff je najbolj znan po izreku v ergodični teoriji. Bil je med vodilnimi ameriškimi matematiki svoje generacije, mnogi pa so ga imeli celo za najpomembnejšega.

Tudi njegov sin Garrett Birkhoff (1911-1996) je bil matematik.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Diplomiral je na Univerzi Harvard. Na Univerzi v Chicagu je leta 1907 doktoriral s področja navadnih diferencialnih enačb pod Mooreovim mentorstvom. V tem času so nanj najbolj vplivala Poincaréjeva dela. Poučeval je na Univerzi Wisconsina v Madisonu, Univerzi Princeton in od leta 1912 do svoje smrti na Univerzi Harvard.

V letu 1913 je dokazal Poincaréjev »zadnji geometrijski izrek«, posebni primer problema treh teles. Z dokazom je postal svetovno znan. Pisal je o temeljih teorij relativnosti in kvantne mehanike, ter leta 1923 z R. E. Langerjem objavil monografijo Relativnost in moderna fizika (Relativity and Modern Physics).

Leta 1923 je pokazal da je geometrija Schwarzschildovega prostor-časa edina krogelno simetrična rešitev Einsteinovih vakuumskih enačb polja. Posledica tega dejstva je, da črne luknje niso le matematična posebnost, ampak lahko nastanejo iz vsake dovolj masivne krogelne zvezde.

V letu 1927 je objavil delo Dinamični sistemi (Dynamical Systems).

Med letoma 1925 in 1926 je bil predsednik Ameriškega matematičnega društva.