Gamla stan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jutranji pogled iz pristanišča Skeppsbron, vzhodnega nabrežja Gamla stana.
Pročelje kraljeve palače in stolnice.
Ulica Prästgatan.

Gamla stan (švedsko »Staro mesto«), do leta 1980 uradno poimenovan Staden mellan broarna (»Mesto med mostovi«), je naziv starega mestnega jedra Stockholma na otoku Stadsholmen. Uradno spadajo h Gamla stanu tudi bližnji otoki Riddarholmen, Helgeandsholmen in Strömsborg, vendar pogovorno ljudje s poimenovanjem Gamla stan označujejo le glavni otok Stadsholmen. Beseda gamla pomeni v švedščini star, stan pa je okrajšana beseda za mesto: staden.

Izvor imena[uredi | uredi kodo]

Do srede 19. stoletja so Gamla stan imenovali själva staden (»mesto sámo«), ruralno okolico pa malmarna (»predmestja«). Odtlej pa se je na zemljevidih in v slovstvu pojavljal naziv Staden inom broarna (mesto znotraj mostov), ki je bil uraden do leta 1980 in je od 1934 vključeval tudi otočka Helgeandsholmen in Strömsborg. Poimenovanje Gamla stan najverjetneje izvira v začetku 20. stoletja, ko se je začel uporabljati pogovorno, uraden naziv pa je postal leta 1980.[1]


Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Innerstaden: Gamla stan«. Stockholms gatunamn (2 izd.). Stockholm: Kommittén för Stockholmsforskning. 1992. str. 48–49. ISBN 91-7031-042-4.