Funkcionalne zahteve za predmetne normativne podatke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Funkcionalne zahteve za predmetne normativne podatke (angl. Functional requirements for subject authority data, FRSAD) postavlja teoretično osnovo za zasnovo normativnih datotek za predmetne oznake, geslovnikov, tezavrov, taksonomij in podobnih sistemov za vsebinsko označevanje dokumentov in publikacij.

Starejši dokument, Format za normativne podatke [1] je bil narejen za prenos informacij, ki so pomembne za usvojene oblike imen in predmetov, ki se jih uporablja kot elementi pristopa v MARC [1] zapisih.

Čeprav se kot vsebinski opis običajno rabi kronološke, tematske, oblikovne termine in geografska imena, se je FRSAD omejil le na tematske termine.

Entitete modela[uredi | uredi kodo]

  • delo: je definirano že v FZBZ. Je pa to duhovna stvaritev. Homerjeva Iliada kot delo, je samo abstraktna kreacija, na osnovi katere so nastale različne izdaje, prevodi, priredbe tega dela. Če se vsebina dela spremeni in če obsega tudi nov intelektualni ali umetniški prispevek, govorimo o novem delu. Vsako delo lahko obravnava eno ali več tem, ki se imenujejo
  • thema: To je katerakoli entiteta, ki je uporabljena kot vsebina dela. Delo lahko govori o nekem drugem delu (to je pogosto pri literarnih študijah), konkretnem ali abstraktnem pojmu (Robbov vodnjak ali ljubezen), dogodku (pust) itd. Temo pa ponazorimo z nekim poimenovanjem, ki se imenuje
  • nomen: Tema ima lahko več poimenovanj (npr. leposlovje, književnost, beletristika). Vloga normativne kontrole, zaradi katere nastaja ta funkcionalni model pa je, da besedišče uredi in uvede le eno poimenovanje za eno temo (npr. samo književnost). Druga poimenovanja služijo kot kazalke, ki nas v fazi iskanja po podatkovni bazi pripeljejo do pravega rezultata ne glede na to, katero od poimenovanj uporabimo.

Atributi[uredi | uredi kodo]

Vsaka od entitet modela ima svoje atribute, ki predstavljajo strukturo za gradnjo bodoče podatkovne baze.

Predmetni normativni seznam[uredi | uredi kodo]

Sem spadajo

Viri in literatura[uredi | uredi kodo]

  • Mednarodna zveza bibliotekarskih združenj in ustanov. Smernice za predmetne normativne in napotilne vpise. NUK, Ljubljana 2000. (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]