Fresnelova leča

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Fresnelova leča na svetilniku

Fresnelova leča (izgovorjeno frenelova) je vrsta kompaktne leče, ki jo je razvil Francoz Augustin-Jean Fresnel za uporabo v svetilnikih.[1]

Fresnelove leče imajo veliko aperturo in kratko goriščno razdaljo. S tem se prihrani veliko materiala in prostora, ki bi bil sicer potreben za konvencionalno lečo. V nekaterih primer so lahko zelo tanke, vsega nekaj milimetrov. Svetilnik z fresnelovimi lečami ima večji doseg.

Idejo za tanke in lahke leče naj bi prvo imel Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon.[2]Marquis de Condorcet (1743–1794) je predlagali izdelavo z brušenjem enega kosa stekla.[3]Francoski inženir Augustin-Jean Fresnel se smatra za izumitelja večdelne Fresnelova leče za uporabo v svetilnikih. Prvič naj bi bila uporabljena v svetilniku Cordouan, ki se ga je videlo čez 32 kilometrov daleč.

How a spherical Fresnel lens collimates light
Fresnelova leča
1 Cross section of a spherical Fresnel len, 2 Cross section of a conventional spherical lens
1: Presek sferične fresnelove leče
2: Presek konvencionalne sferične leče enake moči
Povečava fresnelove leče pri kateri so vidni koncentrični krogi

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Fresnel lens". Merriam-Webster. Pridobljeno dne 19 March 2013. 
  2. ^ "Fresnel lens". Encyclopædia Britannica (Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc). 2012. Pridobljeno dne 5 July 2012. 
  3. ^ "Fresnel lens". Appleton's dictionary of machines, mechanics, engine-work, and engineering (New York: D. Appleton and Co) 2: 609. 1874. Pridobljeno dne 5 July 2012.