Frano Supilo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Frano Supilo

Frano Supilo, hrvaški novinar, časnikar in politik, * 30. november 1870, Cavtat (Hrvaška), † 23. september 1917, London (Anglija).

Supilo je bil hrvaški borec za osamosvojitev južnoslovanskih narodov izpod avstro-ogrske oblasti. Supilo je že kot trinajstletni šolar, skupaj s še nekaterimi sošolci izžvižgal avstrijskega prestolonaslednika Rudolfa Habsburškega, ko je le-ta 1883 obiskal Dubrovnik. Zaradi tega je bil izključen iz vseh šol v monarhiji.

Kot politik je sprva deloval v Starčevićevi Stranki prava. Kot dvajset letni mladenič prične v Dubrovniku 1891 izdajati Starčevićev tednik Crvena Hrvatska. Leta 1900 se preseli v Reko, kjer prične izdajati Riječki novi list, v tistem času najvplivnejšo glasilo opozicije na Hrvaškem. Leta 1914 je emigriral v London, kjer je bil med ustanovitelji Jugoslovanskega odbora, iz katerega pa je leta 1916 izstopil. Po izstopu iz odbora je do smrti vse sile usmeril v diplomatsko akcijo za osvoboditev in združitev južnoslovanskih narodov na osnovi enakopravnosti v enotno državo.

Supilvo glavno politično delo je zbrano v knjigi Politika u Hrvatskoj, to je zbirka njegovih člankov, iz Riječkog novog lista. Knjiga je izšla leta 1911, ponatis pa 1953.