France Susman

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
France Susman
Rojstvo1927
Ljubljana
Smrtoktober 2007
Ljubljana
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
 Kraljevina Jugoslavija
Pokliczgodovinar, filozof, duhovnik, teolog

France Susman, slovenski zgodovinar, filozof, parapsiholog in nekdanji duhovnik, * 7. oktober 1927, Ljubljana, Slovenija, † oktober 2007.

V Madridu in Buenos Airesu je študiral filozofijo in teologijo. Na Papeški univerzi v Rimu, kjer je bil sošolec poznejšega papeža Benedikta XVI., je doktoriral iz cerkvene zgodovine in jo v Paragvaju tudi učil. Predaval je po različnih univerzah po svetu, dvanajst let delal kot duhovnik, pripravljal oddaje na Radiu Vatikan in živel v Nemčiji.

France Susman je bil eden najbolj izpostavljenih raziskovalcev s področja mejnih znanosti v Sloveniji. Predvsem je raziskoval idejo onstranstva in v mnogih člankih in intervjujih razlagal spiritualizem v povezavi s posmrtnim življenjem in reinkarnacijo. Ukvarjal se je tudi z nezemljani, za katere je verjel, da smo z njimi v stalnem stiku.

Posvečal se je zdravljenju raka z naravnimi sredstvi in bil velik zagovornik opuščanja mesne prehrane v prid presni prehrani. Podpiral je idejo pravičnega ekološkega denarja in Sistem naravnega prostega (Natürliche Wirtschaftsordnung) Silvia Gesellija. Razvil je recepte za beljakovinski kruh in za meso iz pšeničnih beljakovin - slovit. V slovenskem prostoru je uvedel tudi himalajsko sol in sladilo stevia.

Veliko se je ukvarjal z domnevno potvorbo Jezusove smrti in se zavzemal za večjo vlogo apostola Petra[navedi vir], kar je zagovarjal tudi v svoji doktorski disertaciji o Petru in Pavlu.

France Susman je prejel številna priznanja in nagrade s področja »alternativne znanosti«. Med drugim je leta 2005 v sklopu izbora za Sončno osebnost leta 2004 prejel posebno priznanje za življenjsko delo.[1]

Bil je javni podpornik in leta 2004 tudi kandidat Stranke ekoloških gibanj SEG.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »www.pozitivke.net: Sončna osebnost ali skupina leta 2004«. www.pozitivke.net. Pridobljeno 21. julija 2018.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Novi tednik Celje, št. 30 - leto 55, Celje, Reportaža, 30. 7.1998
  • Dnevnik, Ljubljana, Stevija - je to sladilo ali kontracepcija?, 10. november 2005
  • Dnevnik, Ljubljana, SEG za večjo odgovornost do okolja, 8. september 2004
  • V jedru resničnosti - Dr. France Susman - GTV Gorenjska televizija, 25. julij 2008