Fran Jesenko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Fran Jesenko
Fran Jesenko (1875-1932).jpg  *
Rojstvo (1875-03-14)14. marec 1875
Škofja Loka  *
Smrt 14. julij 1932 (1932-07-14) (57 let)
Ljubljana  *
Narodnost Slovenec
Področja botanika, genetika
Ustanove Univerza na Dunaju
Univerza v Zagrebu
Filozofska fakulteta v Ljubljani
Alma mater Univerza na Dunaju
Poznan po odkritjih s področja rastlinske genetike, prizadevanjih za varstvo narave

Fran Jesenko, slovenski botanik in genetik, * 14. marec 1875, Škofja Loka, † 14. julij 1932, Ljubljana.

Študiral je naravoslovje na Univerzi na Dunaju, kjer je doktoriral leta 1900 s tezo iz fiziologije rastlin. V naslednjih letih so njegove raziskave vzbudile pozornost širšega kroga genetikov. Prvi je dokazal, da križanci med rastlinskimi rodovi niso konstantni, temveč njihovi potomci izražajo lastnosti prednikov po Mendlovih načelih. Prepotoval je Evropo in delal med drugim v Parizu in Uppsali. Na pobudo dunajskega botaničnega inštituta je preučeval tudi floro doline Nila ter Arabskega polotoka. Leta 1913 je bil izvoljen za docenta na dunajski univerzi.

Po prvi svetovni vojni, v kateri se je bojeval na vzhodni fronti, se je vrnil v domovino. Leta 1919 je bil izvoljen za docenta, naslednje leto pa za rednega profesorja na Univerzi v Zagrebu. Tega leta je postal prvi profesor botanike na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani (takratni Filozofski fakulteti).

S študenti je raziskoval predvsem alpsko floro. Znan je kot vnet zagovornik in eden od soustanoviteljev Triglavskega narodnega parka. 12. julija 1932 se je ponesrečil v steni Komarče in dva dni kasneje umrl v bolnišnici v Ljubljani.

Na ljubljanskem Rožniku je v njegov spomin poimenovana botanična učna pot; Biotehniška fakulteta v Ljubljani od leta 1972 podeljuje Jesenkova priznanja za dosežke v biologiji na slovenskem.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]