Ferdinand von Wintzingerode

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ferdinand von Wintzingerode
1770 - 1818
Ferdinand von Wintzingerode
Ferdinand von Wintzingerode
(delo Georga Dawa; Vojaška galerija Zimskega dvorca)[1]
Kraj rojstva: Allendorf
Kraj smrti: Wiesbaden
Pripadnost: Predloga:Podatki države Kassel Kassel
Zastava Avstrijskega cesarstva Habsburška monarhija
Predloga:Podatki države Hessen-Kassel Hessen-Kassel
Zastava Rusije Ruski imperij
Aktivna leta: 1778-1818
Čin: General konjenice
Oboroženi
konflikt(i):
Napoleonove vojne:
* Invazija na Rusijo
Odlikovanja: Vojaški red Marije Terezije

Baron Ferdinand von Wintzingerode (rusko Фердинанд Фёдорович Винцингероде oz. Ferdinand Fjodorovič Vinzingerode), nemški general, * 1770, † 1818.

Bil je eden izmed pomembnejših generalov, ki so se borili med Napoleonovo invazijo na Rusijo; posledično je bil njegov portret dodan v Vojaško galerijo Zimskega dvorca.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Sprva je služil v vojskah Hesseja in Avstrije, a je nato leta 1797 prestopil v rusko službo. Naslednje leo je postal adjutant carjeviča Konstantina Pavloviča. Sodeloval je v italijansko-švicarski kampanji leta 1799, nakar je bil leta 1802 povišan v generaladjutanta.

Leta 1809 je ponovno vstopil v avstrijsko službo, nato pa se je leta 1812 vrnil v Rusijo. Med patriotsko vojno je organiziral specialno konjeniško enoto, ki je veljala v francoskem zaledju; Vinzingerode velja za prvega partizana vojne.

Ker je bil tujec, ni bil priljubljen pri prebivalstvu in vojakih, a je bil tako bolj priljubljen pri carju Aleksandru I.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Государственный Эрмитаж. Западноевропейская живопись. Каталог / под ред. В.Ф. Левинсона-Лессинга; ред. А.Е. Кроль, К.М. Семенова. - 2-е издание, переработанное и дополненное. - Л.: Искусство, 1981. - Т. 2. - С. 254, кат.№ 7861. - 360 с.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]