Fearless (album, Taylor Swift)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fearless
Studijski album:
Izdan11. november 2008
(glej zgodovina izidov)
Posnet2007–2008
StudioNashville, TN
Blackbird Studios
Starstruck Studios
The Sound Cottage
The Sound Eporium
Quad Studios
Love Shack Studios
Fool On The Hill Studios
Franklin, TN
The Sound Kitchen
SlogCountry-pop[1]
Dolžina53:33
ZaložbaBig Machine
ProducentScott Borchetta, Nathan Chapman, Taylor Swift
Kronologija: Taylor Swift
Taylor Swift
(2006)
Fearless Speak Now
(2010)
Alternativna naslovnica
Platinasta izdaja
Singli
  1. Love Story«"
    Izdano: 16. september 2008
  2. White Horse«"
    Izdano: 9. december 2008
  3. You Belong with Me«"
    Izdano: 21. april 2009
  4. Fifteen«"
    Izdano: 1. september 2009
  5. Fearless«"
    Izdano: 4. januar 2010[2]

Fearless je drugi glasbeni album ameriške country-pop glasbenice Taylor Swift. 11. novembra 2008 je album izdala založba Big Machine Records, takoj za tem pa je album pristal na prvem mestu lestvic Billboard 200 in Top Country Albums charts. V prvem tednu od izida je album prodal več kot 592.000 kopij samo v Združenih državah Amerike in tako postal najbolje prodajan country album po Eaglesovem albumu Long Road Out of Eden iz novembra leta 2007.[3] Album Fearless je kasneje postal prvi glasbeni album, ki je prodal en milijon kopij v letu 2009[4] in si prislužil naslov najbolje prodajanega albuma leta 2009.[5] Od 11. februarja 2010 je album nagrajen s šestkratno platinasto certifikacijo s strani organizacije RIAA[6] in po vsem svetu prodal več kot sedem milijonov kopij izvodov.

Glavni singl z albuma, »Love Story«, je postal prva pesem Taylor Swift, ki je prejela velik komercialni uspeh tudi zunaj Združenih držav. Dosegel je namreč prvo mesto najboljših pesmi v Avstraliji, tretje mesto v Novi Zelandiji[7] in drugo mesto v Združenem kraljestvu. Tretji singl iz albuma, »You Belong with Me«, je postal najuspešnejši singl Taylor Swift v Združenih državah Amerike, saj je dosegel drugo mesto na lestvici Billboard Hot 100.[8] Album sam je na vrhu lestvice Billboard 200 ostal enajst tednov in petintrideset tednov na vrhu Billboardove lestvice Top Country Albums. Kasneje je album ponovno izšel 26. oktobra 2009 kot Fearless: Platinum Edition s šestimi dodatnimi pesmimi.[9]

Na 52. podelitvi nagrad Grammy je album Fearless prejel Grammyja za »album leta« in za »najboljši country album«.[10] Pri dvajsetih letih je Taylor Swift tako postala najmlajša oseba, kar jih je kdaj posnelo album, ki je prejel naziv albuma leta. Naziv je prej pripadal Alanis Morissette, katere album Jagged Little Pill je Grammyja v tej kategoriji dobil, ko je imela enaindvajset let. Album Fearless je bil tudi prvi album v zgodovini, ki je v istem letu prejel nagrade American Music Award (AMA), Academy of Country Music Award (ACM), Country Music Association Award (CMA) in Grammyja za album leta.

Promocija[uredi | uredi kodo]

Taylor Swift je s pesmimi iz albuma Fearless nastopila na mnogih podelitvah raznih nagrad, kot so CMA Awards, American Music Awards, 51st Grammy Awards, Academy of Country Music, CMT Awards in MTV Video Music Awards. V nekaterih izmed teh nastopov so nastopili tudi drugi glasbeniki, vključno z Miley Cyrus.

Za promocijo albuma je nastopila tudi v mnogih oddajah, kot so Late Show with David Letterman, The Ellen Degeneres Show in Saturday Night Live. Za promocijo albuma v Veliki Britaniji se je pojavila v pogovornih/glasbenih oddajah, kot so T4, Loose Women in BBC Breakfast. V septembru 2008 je bila pesem »White Horse« predvajana med premiero nove sezone televizijske serije Talenti v belem.

Turneja[uredi | uredi kodo]

Spomladi leta 2009 se je Taylor Swift podala na turnejo, ki je obsegala in bila razprodana v dvainpetdesetih mestih. Turneja Fearless Tour je potekala v Kanadi in Združenih državah Amerike, poleg nje pa sta v turneji nastopila tudi pevka Kellie Pickler in glasbena skupina Gloriana. Po uspehu albuma Fearless v Združenem kraljestvu je Taylor Swift v sklopu turneje jeseni nastopila tudi v Londonu in Manchestru ter nastopila na šolah Bishop Ireton High School in Alexandria, VA, zatem pa je sponzorila promocijsko tekmovanje Verizon Wireless.[11]

Fearless: Platinum edition[uredi | uredi kodo]

Taylor Swift je Fearless: Platinum Edition izdala 26. oktobra 2009. Album vsebuje enake pesmi in šest drugih pesmi ter DVD.[12]

Taylorjini oboževalci imajo neverjeten apetit do njene glasbe in njenih življenjskih izkušenj. Dva milijona oboževalcev, ki je kupilo album Fearless, je v nekaj tednih prejšnjega leta prosilo za novo Taylorino glasbo in Taylor jo je izdala. Posnetih je šest novih pesmi, več kot petdeset novih fotografij s turneje Fearless Tour 2009, prelepa nova naslovnica, videospoti vseh pomembnejših uspešnih singlov in tone novih video posnetkov Taylor.

— Scott Borchetta, direktor založbe Big Machine Records[13]

Kritike[uredi | uredi kodo]

Album Fearless je prejel pozitivne ocene s strani glasbenih kritikov in prejel nagrado Grammy za album leta. Metacritic je za povprečno število točk albumu dodelila 73 točk.[14] Revija Newsday je album ocenil z odlično oceno in ga označil za »za njena leta zelo modro delo«.[15] James Reed iz revije Boston Globe je albumu dodelil zelo pozitivne ocene, njihov glasbeni kritik pa je napisal: »Album 'Fearless' mlade country zvezde dokazuje, da je natanko takšna in še več.«[16] Spletna stran Allmusic je citirala način pisanja pesmi Taylor Swift in kako dozorela je, glede na to za svoj album: »Nežni dotik Taylor Swift je trajen, kot besedilo njenih pesmi, njena glasbena zrelost pa ni povsem enaka njeni starosti, vendar album je Fearless zaradi tega eden izmed najboljših pop albumov leta 2008.«[17] Revija Rolling Stone je napisala, da je njena »glasba skoraj brezosebno strokovna - tako dosledno zglajen je, da zveni kot zrežirano in ustvarjeno v tovarni uspešnic. Priznati pa je treba, da so pesmi zares intimne in resnične.«[18]

Album Fearless je po podatkih revije Rolling Stone devetintrideseti najbolje prodajani album v letu 2008.[19]

Singli[uredi | uredi kodo]

Severna Amerika in Filipini Velika Britanija, Irska & Španija Evropa, Azija & latinska Amerika Avstralija in Nova Zelandija
»Love Story«
16. september 2008
»Love Story«
2. marec 2009
»Love Story«
18. marec 2009
»Love Story«
13. februar 2009
»White Horse«
9. december 2008
»Teardrops on My Guitar«
1. junij 2009[20]
»You Belong with Me«
14. oktober 2009
»You Belong with Me«
6. julij 2009
»You Belong with Me«
21. april 2009
»You Belong with Me«
14. september 2009[20]
»Fifteen«
23. november 2009
»Fifteen«
18. september 2009
»Fifteen«
1. september 2009
»Fifteen«
23. november 2009[20]
»White Horse«
28. februar 2010
»Fearless«
23. februar 2010
»Fearless«
4. januar 2010
»Fearless«
27. februar 2010
»Fearless«
10. marec 2010
»White Horse«
1. marec 2010
  • »Love Story« je glavni singl iz albuma Fearless in je izšel septembra 2008 v Združenih državah Amerike. Kasneje je na ostalih kontinentih izšel spomladi leta 2009. Pesem je postal prvi singl Taylor Swift, ki je v Združenih državah Amerike pristal med prvimi petimi najboljšimi pesmimi in njen tretji singl, ki je pristal na raznih lestvicah s country pesmimi. Tudi videospot za pesem »Love Story« je izšel septembra 2008 in sicer na CMT-ju.[21] Pesem »Love Story« je Taylor Swift prislužila naslov prve country pevke, katere pesem je pristala med prvimi desetimi najboljšimi pesmimi v Veliki Britaniji od Shanie Twain s pesmijo »Party for Two«, ki je leta 2004 pristala na desetem mestu.
  • »White Horse« je drugi singl iz albuma Fearless in je izšel v novembru leta 2008. S pesmijo »White Horse«, ki je pristala na trinajstem mestu, je Taylor Swift poleg Mariah Carey in Beatlov postala druga glasbenica z največ pesmimi v celotni karieri, ki so pristale med prvimi dvajsetimi na tej lestvici v petdesetletni zgodovini Billboardovih lestvic.[22] Pesem je dosegla drugo mesto na lestvici Billboard Hot Country Songs chart in prvo mesto na lestvici Mediabase chart. Singl je dva dneva po izidu pesmi »Love Story« izšel tudi v Avstraliji v pomladi leta 2009. Pesem »White Horse« je dosegla šestdeseto mesto v Veliki Britaniji (UK Singles Chart), vendar tam uradno sploh ni izšla.
  • »You Belong with Me« je tretji singl iz albuma Fearless v Združenih državah Amerike in je samostojno izšel aprila 2009. Pesem je tudi tretji uradno izdan singl v Združenem kraljestvu, izdali pa so ga septembra 2009. Pesem je dosegla drugo mesto na lestvici Billboard Hot 100 in tako postal najboljši singl Taylor Swift. Pesem je tudi četrti singl, ki je pristal na prvem mestu Billboardovih country lestvic.
  • »Fifteen« je četrti singl iz albuma Fearless v Združenih državah Amerike in je na radijih izšel avgusta 2009. Singl je v Združenih državah Amerike samostojno izšel septembra 2009 in zasedel sedmo mesto na lestvici Hot Country Songs in triidvajseto mesto na lestvici Billboard Hot 100, ter tako postal prvi singl Taylor Swift, ki se ni uvrstil med prvih dvajset pesmi na tej lestvici od njenega debitanskega singla »Tim McGraw«.
  • »Fearless« je peti singl iz albuma Fearless in je digitalno izšel v januarju 2010. Pesem je dosegla deveto mesto na lestvici Billboard Hot 100 in deseto mesto na lestvici Hot Country Songs Chart, ter tako postal najmanj uspešen singl na Billboardovih country lestvicah.[23]
Digitalni singli

Še pred izdajo albuma so štirje singli izšli digitalno, vsi pa so se uvrstili med prvih dvajset pesmi na lestvici U. S. Billboard Hot 100: »Change« (deseto mesto), »Fearless« (deveto mesto), »You're Not Sorry« (enajsto mesto) in »You Belong with Me« (dvanajsto mesto). V novembru 2009 sta v sklopu albuma Fearless: Platinum Edition izšla še dva singla in sicer »Jump Then Fall« in »Untouchable«, ki sta dosegla deseto in devetnajsto mesto, s čimer je Taylor Swift postala glasbenica z največ pesmimi, ki so se uvrstile med prvih dvajset pesmi na tej lestvici.

Seznam verzij[uredi | uredi kodo]

Standardna verzija[uredi | uredi kodo]

Št.NaslovPisecDolžina
1."Fearless"Taylor Swift, Liz Rose, Hillary Lindsey4:01
2."Fifteen"Swift4:54
3."Love Story"Swift3:56
4."Hey Stephen"Swift4:14
5."White Horse"Swift, Rose3:55
6."You Belong with Me"Swift, Rose3:52
7."Breathe" (featuring Colbie Caillat)Swift, Colbie Caillat4:23
8."Tell Me Why"Swift, Rose3:20
9."You're Not Sorry"Swift4:21
10."The Way I Loved You"Swift, John Rich4:07
11."Forever & Always"Swift3:45
12."The Best Day"Swift4:05
13."Change"Swift4:40
Skupna dolžina:53:33

Platinasta verzija[uredi | uredi kodo]

Št.NaslovPisecDolžina
1."Jump Then Fall"Swift3:56
2."Untouchable"Swift, Cary Barlowe, Nathan Barlowe, Tommy Lee James5:11
3."Forever & Always" (Verzija na klavirju)Swift4:27
4."Come in with the Rain"Swift, Rose3:58
5."SuperStar"Swift, Rose4:21
6."The Other Side of the Door"Swift3:58
7."Fearless"Swift, Rose, Lindsey4:01
8."Fifteen"Swift4:54
9."Love Story"Swift3:56
10."Hey Stephen"Swift4:14
11."White Horse"Swift, Rose3:55
12."You Belong with Me"Swift, Rose3:52
13."Breathe" (Skupaj s Colbie Caillat)Swift, Caillat4:23
14."Tell Me Why"Swift, Rose3:20
15."You're Not Sorry"Swift4:21
16."The Way I Loved You"Swift, Rich4:07
17."Forever & Always"Swift3:45
18."The Best Day"Swift4:05
19."Change"Swift4:40
Skupna dolžina:79:24

Prodaja in dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Prodaja in certifikaicje[uredi | uredi kodo]

Album Fearless je prodal 592.000 kopij izvodov v Združenih državah Amerke v prvem tednu od izida in tako postal najbolje prodajan country album od Eaglesovega albuma Long Road Out of Eden iz novembra 2007.[3] Od teh 592.000 kopij je bilo 129.000 kopij prodanih digitalno, s čimer je album postal četrti digitalno najbolje prodajani album Nielsen SoundScana.[3] V juliju 2009 je album Fearless postal najbolje prodajani album v prvi polovici leta 2009 v Združenih državah Amerike.[25] Fearless je nazadnje prejel šestkratno platinasto certifikacijo s strani organizacije RIAA za več kot 6 milijonov prodanih kopij.[26] Fearless je na lestvici Billboard 200 ostal enainosemdeset tednov, trenutno pa je na lestvici Top 40 uvrščen na štiriintrideseto mesto.

Regija Organizacija Certifikacija Prodaja
Avstralija ARIA 4× platinasta[27] 280.000
Kanada CRIA 6× platinasta[28] 480.000
Mehika AMPROFON Zlata[29] 40.000
Nova Zelandija RIANZ 2× platinasta[30] 30.000
Velika Britanija BPI Platinasta[31] 300.000
Združene države Amerike RIAA 6x platinasta[32] 5.861.935[26]
Po svetu 7 million + kopij

Dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Album Fearless je peti album ženske ustvarjalke, ki je najdlje ostal na prvem mestu lestvice Billboard 200 v zgodovini,[33] ter album country ženske ustvarjalke, ki je na lestvici ostal najdlje časa.[34] Od marca 2010 je album na lestvici Billboard 200 preživel oseminpetdeset tednov med prvimi desetimi albumi ter tako postal country album, ki je med prvimi desetimi albumi ostal najdlje v zgodovini Billboardovih lestvicah. Fearless je zaradi tega postal tudi eden izmed petih albumov, ki so med prvimi desetimi albumi na lestvici ostali najdlje, poleg albuma Thriller Michaela Jacksona med letoma 1983 in 1984, albuma Jagged Little Pill Alanis Morissette med letoma 1995 in 1996, albuma Falling into You Celine Dion med letoma 1996 in 1997, albuma ...Baby One More Time Britney Spears med letoma 1999 in 2000 in albuma All the Right Reasons Nickelbacka med letoma 2005 in 2006.

V novembru 2009 je ob ponovni izdaji albuma Fearless Taylor Swift postala ženska ustvarjalka z največimi pesmimi, ki so istočasno uvrščene na lestvico Billboard Hot 100: »Jump Then Fall« (deseto mesto), »Untouchable« (devetnajsto mesto), »The Other Side of the Door« (dvaindvajseto mesto), Superstar (sedemindvajseto mesto), »Come in With the Rain« (trideseto mesto), »You Belong with Me« (štirinajsto mesto), »Forever & Always« (štiriintrideseto mesto) in »Fifteen« (šestinštirideseto mesto).[35] Kasneje je pesem »Two Is Better Than One« banda Boys Like Girls, v kateri poje tudi Taylor Swift, pristala na osemdesetem mestu. Tako so se je lestvico v enem tednu uvrstilo šest pesmi Taylor Swift, s čimer je postala ženska ustvarjalka z največ pesmimi na lestvici naenkrat.[36]

S pesmijo »Fifteen« je Taylor Swift skupaj z Beyoncé Knowles postala ženska ustvarjalka z največ pesmimi med prvimi štiridesetimi pesmimi na lestvici v desetletju. Njeno sodelovanje z Johnom Mayerjem za pesem »Half of my Heart« za njegov glasbeni album Battle Studies, je na lestvici Billboard Hot 100 pristala na petindvajsetem mestu, tako da je imela na lestvici več pesmi, kot Beyoncé.

Lestvica (2008/2009/2010) Dosežek
Australian Albums Chart[37] 2
Australian Country Chart[38] 1
Austrian Albums Chart[39] 14
Belgian Albums Chart (Flandrija)[39] 52
Belgian Albums Chart (Valonija)[39] 68
Brazilian Albums Chart[40] 18
Canadian Albums Chart[41] 1
Danish Albums Chart[39] 23
Dutch Albums Chart[39] 43
French Albums Chart[39] 14
German Albums Chart[42] 12
Greek International Albums Chart[43] -
Irish Albums Chart[44] 7
Japanese Albums Chart[44] 8
Mexican Albums Chart[45] 37
New Zealand Albums Chart[39] 1
Norwegian Albums Chart[39] 5
Russian Albums Chart[46] 17
Spanish Album Chart[39] 28
Swedish Albums Chart[39] 12
Swiss Albums Chart[39] 35
Turkish Country Chart[47] 1
UK Albums Chart[48] 5
U.S. Billboard 200[41] 1
U.S. Billboard Top Country Albums[41] 1

Ostali pomembnejši dosežki[uredi | uredi kodo]

Predhodnik: 
Soundtrack Somrak
U.S. Billboard 200 najboljši album (prvi krog)
29. november 2008 - 6. december 2008
Naslednik: 
I Am... Sasha Fierce od Beyoncé
Predhodnik: 
Circus od Britney Spears
U.S. Billboard 200 najboljši album (drugi krog)
27. december 2008 - 7. februar 2009
Naslednik: 
Working On a Dream od Brucea Springsteena
Predhodnik: 
The Fray od The Fray
U.S. Billboard 200 najboljši album (tretji krog)
28. februar 2009 - 14. marec 2009
Naslednik: 
No Line on the Horizon od U2
Predhodnik: 
Play od Brada Paisleyja
Top Country Albums najboljši album (prvi krog)
29. november 2008 - 14. februar 2009
Naslednik: 
Feel That Fire od Dierksa Bentleya
Predhodnik: 
Feel That Fire od Dierksa Bentleya
Top Country Albums najboljši album (drugi krog)
28. februar 2009 - 4. april 2009
Naslednik: 
Shine od Martine McBride
Predhodnik: 
American Saturday Night od Brada Paisleyja
Top Country Albums najboljši album (tretji krog)
1. avgust – 22. avgust 2009
Naslednik: 
Live on the Inside od Sugarlanda
Predhodnik: 
Keep on Loving You od Rebe McEntire
Top Country Albums najboljši album (četrti krog)
19. september 2009
Naslednik: 
#1's... and Then Some od Brooks & Dunn
Predhodnik: 
#1's... and Then Some od Brooks & Dunn
Top Country Albums najboljši album (peti krog)
3. oktober - 10. oktober 2009
Naslednik: 
Revolution od Mirande Lambert
Predhodnik: 
American Ride od Tobyja Keitha
Top Country Albums najboljši album (šesti krog)
31. oktober 2009
Naslednik: 
Southern Voice od Tima McGrawa
Predhodnik: 
Southern Voice od Tima McGrawa
Top Country Albums najboljši album (sedmi krog)
14. november 2009
Naslednik: 
Play On od Carrie Underwood
Predhodnik: 
Play On od Carrie Underwood
Top Country Albums najboljši album (osmi krog)
12. december 2009 - 6. februar 2010
Naslednik: 
Need You Now od Lady Antebellum
Predhodnik: 
Black Ice od AC/DC
Canadian Albums Chart najboljši album leta
29. november 2008
Naslednik: 
Dark Horse od Nickelback
Predhodnik: 
No Line on the Horizon od U2
New Zealand RIANZ albums chart najboljši album
23. marec 2009
Naslednik: 
Only by the Night od Kings Of Leon
Predhodnik: 
Long Road out of Eden by Eagles
Top Country Albums najboljši album leta
2009
Naslednik: 
-
Predhodnik: 
As I Am od Alicie Keys
Billboard 200 najboljši album leta
2009
Naslednik: 
-

Zgodovina izidov[uredi | uredi kodo]

Država Datum Založba
Združene države 11. november 2008 Big Machine Records
Kanada Universal Music Group International
Avstralija 15. november 2008
Avstralija (omejena izdaja) 27. februar 2009
Španija 2. marec 2009
Irska 6. marec 2009
Italija[49]
Tajvan
Združeno kraljestvo 8. marec 2009 Mercury Records
Filipini Universal Music Group International
Malezija
Tajska
Indija[50] Indian Edition Marec 2009
New Zealand 9. marec 2009
Rusija 9. marec 2009
Švedska 11. marec 2009
Belgija
Mehika 17. marec 2009
Brazilija 31. marec 2009
Nemčija 15. maj 2009
Japonska 24. junij 2009
Francija[51] 20. julij 2009
Združene države Amerike (platinasta verzija) 26. oktober 2009 Big Machine Records
Kanada (platinasta verzija) Universal Music Group International
Avstralija (platinasta verzija) 16. november 2009
Velika Britaniija (platinasta verzija) Mercury Records
Španija (platinasta verzija) Universal Music Group International
Filipini (platinasta verzija)
Mehika (platinasta verzija) 2. marec 2010
Turčija (mednarodna verzija) 1. april 2010

Ostali ustvarjalci[uredi | uredi kodo]

Kot so napisani na zadnji strani ovitka: [52]

Sestavil in uredil: Jonathan Yudkin.

  • Mike Meadows – Banjo
  • Ben Clark – Banjo

Tleskanje na ozadju pesmi »Hey Stephen«: Andrew Bowers, Nicholas Brown, Carolyn Cooper, Burlas Cox, Lauren Elcan in hčeri Martine McBride, Delaney in Emma McBride.

Produkcija[uredi | uredi kodo]

  • Producirala Nathan Chapman & Taylor Swift.
  • Mešali Chad Carlson, Nathan Chapman & Justin Niebank.
  • Asistenti: Steve Blackmon, Drew Bollman, Todd Tidwell & Shawn Daughtry.
  • Inženirali: Chad Carlson, Kyle Ford, Kyle Ginther, Matt Legge, Mark Petaccia, Todd Tidwell
  • Gospodarjenje: Hank Williams

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. Erlewine, Stephen Thomas. »allmusic ((( Fearless > Overview )))«. Allmusic. Macrovision Corporation. Pridobljeno 21. oktobra 2009.
  2. »Izid singlov«. MusicRow. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. julija 2012. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  3. 3,0 3,1 3,2 »Taylor Swift prvič dobi svoje prvo mesto na lestvici«. Billboard. Pridobljeno 13. marca 2010.
  4. »Konec tedna 26. april 2009: 3 milijoni naložitev v rekordnem času«. Yahoo Music Blog (napisal Paul Grein). 29. april 2009. Pridobljeno 29. aprila 2009.
  5. »Taylor Swift se s Susan Boyle bori za najbolje prodajani album leta 2009«. Billboard.
  6. »RIAA.org«. RIAA. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. julija 2012. Pridobljeno 2. novembra 2010.
  7. »»Uradna spletna stran lestvice New Zealand Music Chart««. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. avgusta 2011. Pridobljeno 22. julija 2010.
  8. »Billboard: »You Belong with Me««. Billboard. Pridobljeno 3. decembra 2010.
  9. Vena, Jocelyn (26. oktober 2009). »Taylor Swift je še bolj neustrašna, en dan prej - novica | novice o glasbi, slavnih osebnostih in ustvarjalcih| MTV News«. Mtv.com. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  10. »Taylor Swift dobi Grammyja za album leta za Fearless«. MTV. Pridobljeno 13. marca 2010.
  11. »Taylor Swift osupi študente šole Bishop Ireton High School«. Washington Post. 29. april 2009. Pridobljeno 3. decembra 2010.
  12. Ward, Dana (10. september 2009). »Taylor Swift bo ponovno izdala Fearless s šestimi novimi pesmimi«. Clevver. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. julija 2011. Pridobljeno 22. julija 2010.
  13. Borchetta, Scott (10. september 2009). »Taylor Swift bo ponovno izdala album FEARLESS s šestimi novimi pesmimi«. Big Machine Records.
  14. »Ocene albuma Fearless na«. Metacritic.com. 11. november 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. februarja 2010. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  15. »Ocena: Fearless od Taylor Swift«. Billboard Magazine. Newsday.com. 10. november 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. novembra 2008. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  16. »Na albumu Fearless, Taylor Swift dokaže, da je to in še več - The Boston Globe«. Boston.com. 10. november 2008. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  17. Stephen Thomas Erlewine. »Fearless«. All Music.
  18. »Taylor Swift: Fearless : Glasbena ocena«. Rolling Stone. 13. november 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. maja 2009. Pridobljeno 30. decembra 2008.
  19. »Najboljših petdeset albumov leta 2008«. Rolling Stone. 25. december 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. decembra 2008. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  20. 20,0 20,1 20,2 »Radio1 - Prihajajoči singli v Veliki Britaniji«. Radio1.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. decembra 2010. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  21. »Taylor Swift prvič predstavi svoj novi videospot na CMT-ju«. CMT.com. 12. september 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. junija 2011. Pridobljeno 15. septembra 2008.
  22. Jonathan Cohen. »Country zvezdnica Taylor Swift ima na sceni veliko singlov«. Reuters. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  23. »Billboardove lestvice: Fearless (singl)«. Billboard. Pridobljeno 14. marca 2010.
  24. »Fearless (japonska izdaja)«. HMV. Pridobljeno 2. junija 2009.
  25. »Dodatno nadziranje lestvic: The Top 10 Songs in Albums At Mid-Year - Nadziranje lestvic«. New.music.yahoo.com. 3. julij 2009. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  26. 26,0 26,1 »Lestvice - Lestvice po svetu: Billboard 200«. Wcharts.blogspot.com. Pridobljeno 31. maja 2010.
  27. »Top 50 Albums Chart - Australian Record Industry Assocation«. Ariacharts.com.au. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  28. »CRIA - avdio in video certifikacije junija 2010«. Canadian Recording Industry Association. Pridobljeno 7. junija 2010.[mrtva povezava]
  29. »Lestvica Mexican Charts: Taylor Swift - Zlata« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 27. marca 2009. Pridobljeno 22. julija 2010.
  30. »RIANZ«. RIANZ. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. avgusta 2011. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  31. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. oktobra 2017. Pridobljeno 22. julija 2010.
  32. »Zlata & Platinasta - 30. december 2009«. RIAA. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  33. »Dosežki na lestvici: Miley Cyrus, Billy Ray Cyrus in Taylor Swift«. Billboard. 14. september 2009. Arhivirano iz spletišča dne 8. marca 2009. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  34. »Billboard.com«. Billboard.com. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  35. Anderson, Kyle (5. november 2009). »Taylor Swift podre še en rekord na lestvici s pesmijo iz albuma Fearless - Novice | Novice o glasbi, slavnih osebnostih in ustvarjalcih | MTV News«. Mtv.com. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  36. http://www.billboard.com/#/news/derulo-tops-hot-100-but-swift-swoops-in-1004033394.story
  37. »Australian Record Industry Assocation«. Ariacharts.com.au. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. februarja 2011. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  38. »Top 20 Country Chart - Australian Record Industry Assocation«. Ariacharts.com.au. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  39. 39,00 39,01 39,02 39,03 39,04 39,05 39,06 39,07 39,08 39,09 39,10 Steffen Hung. »Taylor Swift - Fearless«. lescharts.com. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  40. »CD - TOP 20 Semanal« (v portugalščini). Associação Brasileira dos Produtores de Discos. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. februarja 2015. Pridobljeno 14. maja 2010.
  41. 41,0 41,1 41,2 http://www.billboard.com/#/album/taylor-swift/fearless/1183852
  42. musicline.de / PhonoNet GmbH. »Chartverfolgung - Swift, Taylor - Fearless«. Musicline.de. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. oktobra 2012. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  43. »Lestvica Ελληνικό«. Ifpi.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. februarja 2005. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  44. 44,0 44,1 »Taylor Swift - Fearless - Glasbena lestvica«. Acharts.us. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  45. »MexicanCharts.com: Taylor Swift - Fearless«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. novembra 2010. Pridobljeno 22. julija 2010.
  46. »Российский чарт 38-2009«. 2M-Online (v ruščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. decembra 2009. Pridobljeno 25. maja 2010.
  47. »dr.com.tr«. Dr.com.tr. Pridobljeno 31. maja 2010.
  48. »Taylor Swift - Fearless«. Charts Stats. Arhivirano iz spletišča dne 30. junija 2012. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  49. »Taylor Swift - Fearless - cd di Taylor Swift - - disco di Taylor Swift - IBS«. Ibs.it. 18. oktober 2009. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  50. »Universal Music India«. Umusicindia.com. 9. marec 2009. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  51. »Fearless: Taylor Swift: Amazon.fr: Musique«. Amazon.fr. Pridobljeno 30. decembra 2009.
  52. Fearless (backing card). Taylor Swift. Big Machine Records. 2008. BMRATS0200. 

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Nagrade in dosežki
Predhodnik:
Raising Sand
Grammy za album leta
2010
Naslednik:
The Suburbs