Evrokorpus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Eurocorps)
Evrokorpus
Aktivno22. maj 1992 - danes
DržavaEvropska unija
PripadnostNATO
VejaKopenska vojska
TipŠtabna enota
Hitroreakcijska enota
Vlogamednarodno sodelovanje
mirovne operacije
VelikostKorpus
Garnizija/ŠtabQuartier Aubert de Vincelles Francija
Obletnice5. november 1993
KonfliktiKFOR
SFOR
ISAF VI and 2012
EUTM Mali 2015
Poveljniki
Trenutni poveljnikgeneralporočnik Alfredo Ramirez Fernandez Španija

Evrokorpus (angleško Eurocorps) je mednarodni korpus kopenske vojske, ki predstavlja hitroreakcijsko oboroženo silo Evropske unije; hkrati pa je tudi del Nata. Ima okoli 60.000 pripadnikov.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Eurocorps je bil uradno ustanovljen 1. oktobra 1993 (s postavitvijo poveljujočega generala) na osnovi predhodno delujoče Nemško-francoske brigade, pri čemer se je Nemčiji in Franciji pridružila še sosednja Belgija. Korpus je bil tako ustanovljen z namenom zagotoviti mednarodno vojaško enoto, ki bi delovala znotraj Evropske unije, hkrati pa bi bila tudi del organizacije NATO. 5. novembra istega leta pa je bila uradna svečana prireditev, katere so se udeležili ministri za obrambo in načelniki generalštabov vseh treh držav članic.

Španija se je pridružila 1. julija 1994. Istega meseca, na dan Bastilje (14. julij), se je Eurocorps prvič predstavil javnosti, ko je sodeloval na tradicionalni vojaški paradi na Elizejskih poljanah. Zadnja članica, Luksemburg, se je pridružila 7. maja 1996.

Leta 1999 se je pričela reorganizacija korpusa v hitroreakcijsko enoto, ki bi posredovala na kriznih območjih. Od leta 2002 so se v delovanje korpusa vključile tudi druge partnerske države oz. države opazovalke.

Delovanje[uredi | uredi kodo]

Trenutna primarna naloga Eurocorpsa je delovanje v kriznih razmerah. Glede odločitve o delovanju je korpus popolnoma avtonomen. Odbor, ki ga sestavljajo načelnik generalštaba in politični predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve iz vsake države, odloči o možnosti razmestitve na krizno območje. Prošnjo za razmestitev lahko vložijo mednarodne organizacije (Evropska unija in NATO) ali pa članice Eurocorpsa.

Večina enot, ki sestavljajo korpus, je v mirnodobni sestavi podrejana lastni državni oboroženi sili; le štab (večinoma le ogrodje), Francosko-nemška brigada in Multinational Command Support Brigade so neposredno pod poveljstvom korpusa. V primeru aktiviranja korpusa se popolni sestava štaba in oborožene sile držav članic razporedijo enote pod korpus in prenesejo pravico operativnega poveljstva na korpus.

Uradni jezik korpusa je angleščina, kljub temu, da le-ta ni uradni jezik nobene (trenutne) države članice. Vsi pripadniki korpusa tako morajo imeti zadostno znanje angleščine, da lahko delujejo v korpusu.

Mirovne misije[uredi | uredi kodo]

Organizacija[uredi | uredi kodo]

Države udeleženke[uredi | uredi kodo]

Države članice
Partnerske države[3]

Poveljstvo[uredi | uredi kodo]

Poveljujoči general
Namestnik poveljujočega generala
Načelnik štaba
Namestnik načelnika štaba (operacije)
Namestnik načelnika štaba (podpora)
Vojaški pomočnik načelnika štaba

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

- v angleščini:

- v slovenščini:

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Ta enota je pod neposrednim poveljstvom Eurocorpsa.
  2. Med operativnem delovanju je podrejena belgijskemu kontingentu.
  3. Partnerske države imajo svoje vojaške predstavnike v poveljstvu (štabu) korpusa.
  4. 4,0 4,1 Sklenjen je bil poseben tehnični sporazum o sodelovanju.