Državna reprezentanca

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Slovenska hokejska reprezentanca leta 2008

Državna reprezentanca je ekipa oziroma selekcija športnikov, ki zastopa in predstavlja lastno državo na prireditvah neke določene športne panoge. Vsako reprezentanco izbere oziroma sestavi njen izbrani selektor. Le ta sestavi ekipo, se pravi reprezentanco, iz vrste posameznikov, ki so na voljo na podlagi nacionalnosti. Zato je drugo ime selekcije lahko tudi nacionalna reprezentanca. Njenim nacionalnim članom pa se lahko včasih, odvisno od športne panoge oziroma pravil, pridoda tudi posameznike druge državnosti. V tem primeru govorimo o nacionalizaciji oziroma o nacionaliziranem reprezentantu.

Selekcija reprezentance[uredi | uredi kodo]

V športu poznamo več reprezentanc. Najprej se delijo po spolu, torej moške in ženske reprezenzance. Potem imamo tu še ekipe različnih starosti, imenujemo jih mladinske, članske ali veteranske selekcije. Še naprej so tu reprezentance, ki se selekcionirajo po kvaliteti, tako imamo recimo najmočnejšo, ki se imenuje A reprezentanca, tu je lahko potem naslednja B reprezentanca, ki pride v poštev kadar ima neka država na voljo večje število možnih reprezentantov.

Sestava moštva[uredi | uredi kodo]

Selektor sestavi reprezentančno ekipo iz vrste posameznih športnikov, ki so na voljo v določenem trenutku. Sevede se stremi proti sestavitvi čim kvalitetnejše ekipe, kar je mogoče le takrat kadar je na voljo dovolj kvalitetnih posameznikov.

Kapetan reprezentance[uredi | uredi kodo]

Vsaka reprezentanca ima svojega kapetana, ki je predstavnik igralcev na terenu. Kapetana se določi na več načinov, lahko ga izbere selektor ali pa ga izvolijo reprezentanti sami. Po navadi postane kapetan posameznik, ki že ima določene izkušnje pri igranju za reprezentanco. V nekaterih moštvenih športih obstaja tudi vloga pomočnika kapetana.

Štab reprezentance[uredi | uredi kodo]

Poleg sestave moštva ima selektor še nalogo sestaviti svoj strokovni štab. V njeb ima zbrane svoje pomočnike, ki mu pomagajo pri izpeljavi zadanih si nalogah. Zraven v štabu so tudi razni tehnični člani kot recimo fizioterapevt, pa tehnični delegat in še kaj bi lahko našli.

Direktor reprezentance[uredi | uredi kodo]

Vsaka reprezentanca ima tudi svojega direktorja, ki skrbi za bolj tehnično - organizacijske zadeve kot so nastanitev, prevoz, oskrba in podobno. Včasih se direktor ukvarja tudi odnosi z javnostmi glede dogajanja v moštvu in okoli njega.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]