Zobatec

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Dentex dentex)
Zobatec

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Perciformes (ostrižnjaki)
Podred: Percoidei (ostriži)
Naddružina: Percoidea
Družina: Sparidae (špari)
Rod: Dentex
Vrsta: D. dentex
Znanstveno ime
Dentex dentex
L., 1758
Razširjenost zobatca
Razširjenost zobatca

Zobatec (znanstveno ime Dentex dentex) je morska riba iz družine šparov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Zobatec je lepa riba s kratkim, bočno stisnjenim telesom, z visokim hrbtom ter prelivajočimi se barvami po telesu ter majhnimi pegami s kovinskim sijajem. Je riba roparica, ki se vedno giblje, le kadar preži na plen po navadi miruje. V ustih ima štiri močne zobe podočnjake, po katerih je dobil ime in s katerimi tre lupine rakov in školjk. V dolžino zraste do enega metra ter doseže do 15 kg. Živi ob vseh kamnitih obalah do globine 200 metrov in ga obalni ribiči največ love v avgustu in septembru. Velja za izjemno prebrisano ribo, zradi česar ga je težko ujeti s harpuno in velja za veliko trofejo med podvodnimi ribiči.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Zobatec je pogosta riba Sredozemlja, pogost je tudi v Jadranu, najdemo pa ga tudi v Atlantskem oceanu od Velike Britanije do Senegala, in v okolici Kanarskih otokov.

Po okusnosti velja za eno izmed najbolj okusnih morskih rib in ima čvrsto, belo meso, ki ga največ pripravljajo kuhanega.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Dentex dentex«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2018-2. Svetovna zveza za varstvo narave. 2014. Pridobljeno 3. marca 2019.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]