David Henrie

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
David Henrie
Portret
RojstvoDavid Clayton Henrie
11. julij 1989({{padleft:1989|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:11|2|0}}) (34 let)
Mission Viejo[d], Kalifornija
Državljanstvo ZDA
Poklicigralec, televizijski igralec, filmski igralec
Leta aktivnosti2002–danes

David Clayton Henrie[1], ameriški filmski in televizijski igralec, * 11. julij 1989, Mission Viejo, Kalifornija, Združene države Amerike.[2] Najbolje je poznan po svoji vlogi Justina Russa v Disneyjevi televizijski seriji Čarovniki s trga Waverly in kot Larry iz televizijske serije That's So Raven.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

David Clayton Henrie se je rodil 11. julija 1989 v Mission Viejoju, Kalifornija, Združene države Amerike Lindi in Jima Henrieja,[3][4] odrasel pa je v Phoenixu, Arizona.[2] Njegov brat je igralec Lorenzo Henrie. Hodil je na šolo Cheyenne Traditional School. Vzgojen je bil kot kristjan.[5] Na svoji spletni strani je objavil, da prihaja iz »velike, glasne, italijanske družine«.[6]

Kariera[uredi | uredi kodo]

David Henrie je bil odkrit v starosti šestih let, ko je podpisal pogodbo z agencijo SAG v Phoenixu, Arizona in začel hoditi na razne avdicije za igranje. Pri devetih letih je igral v reklami, ki so jo snemali v Scottsdaleu, Arizona. Režiser reklame je Davidu Henrieju priporočil, da se preseli v Los Angeles in še tistega leta se je pri desetih letih z družino preselil v Hollywood, Los Angeles, Kalifornija. David Henrie je posnel še dve reklami in sicer za podjetja Burger King in Quaker Oats, nato se je prvič pojavil na televiziji s televizijsko serijo Providence. Za tem je posnel še serije, kot so Brez sledu, The Mullets in Naša sodnica.

V starosti trinajstih let je David Henrie doživel svoj preboj, ko je zaigral v Foxovi televizijski seriji The Pitts. Za tem je dobil glavno vlogo v Hallmarkovem televizijskem filmu Pozor, pošasti gredo! z igralci, kot so Linda Blair in George Kennedy, kasneje pa je zaigral še v enem Hallmarkovem televizijskem filmu, Umor v Hollywoodu. V naslednjih letih je igral v televizijskih serijah in filmih, kot so Preiskovalci NCIS, The D.A. in Jack & Bobby, nato pa je dobil stransko vlogo v televizijski seriji That's so Raven z Raven Symone. V seriji je igral do leta 2007, igral pa je Coryjevega prijatelja Larryja.

V starosti osemnajst let je dobil vlogo Justina Russa v televizijski seriji Čarovniki s trga Waverly. Serija se je prvič predvajala 12. oktobra 2007 na kanalu Disney Channel, David Henrie pa se je pojavil tudi na Disney Channel Games leta 2008. Bil je v zelenem moštvu, poznanem tudi kot Cyclones. Imel je tudi vlogo v filmu Ugrabljeni očka z Emily Osment. Še pred serijo Čarovniki s trga Waverly je dobil stransko vlogo v televizijski seriji Kako sem spoznal vajino mamo, ki jo snema še danes. V njej igra sina glavnega junaka. Imel je tudi vlogo v televizijski seriji Method And Red, drugače pa se je pojavil tudi v televizijskih serijah in filmih, kot so Pod lupo pravice, Zdravnikova vest, Talenti v belem, Paglavca na krovu, The Alyson Stoner Project, po seriji Čarovniki s trga Waverly pa je s Seleno Gomez in Jakeom T. Austinom posnel še istoimenski film.

Leta 2010 se je pojavil v eni epizodi televizijske serije Easy to Assemble, leta 2012 pa bo izšel film The Weapon, posnet po istoimenskih stripih, v katerem igra tudi on.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

David Henrie je navdušen športnik, eden izmed njegovih najljubših športov pa je hokej.

Hodil je z igralko Lucy Hale. V zasebnem življenju se dobro razume s svojo soigralko iz televizijske serije Čarovniki s trga Waverly, Seleno Gomez, za svoje prijatelje pa je označil tudi igralca Kylea Masseyja in Brandona Mychala Smitha. Na obeh rokah ima tatu z znaki iz Biblije.

Zna igrati kitaro in je levičar.

Sodeč po podatkih revije Reuters je bil David Henrie uradno imenovan za Grand Marshal dirke 2009 Toyota Pro/Celebrity Race.[7]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Igranje
Leto Naslov Vloga Opomba
2002 Providence Mark Triedman Gost
Brez sledu Gabe Freedman Gost
2003 Naša sodnica Jeremy Gost
The Pitts Petey Pitt Stranska vloga
The Mullets N/A »Grudge Match« (sezona 1, epizoda 5)
Pozor, pošasti gredo! Danny Burke Televizijski film
2003–2007 That's So Raven Larry 12 epizod
2004 The D.A. Alex Henry Gost
Jack & Bobby Sniffly Gost
Preiskovalci NCIS Willy Shields Gost
Umor v Hollywoodu Oliver Palumbo Manjši lik
2004–2005 Method And Red Skyler Stranska vloga
2005 Zdravnikova vest Tommy Gost
2005–danes Kako sem spoznal vajino mamo Tedov sin v prihodnosti Stranska vloga
2006 Pod lupo pravice Dale Wilson Gost
2007–danes Čarovniki s trga Waverly Justin Russo Glavna vloga
2007 Talenti v belem Jim (mrtvi fant) 1 epizoda
Disney Channel Games On
Studio DC: Almost Live On Druga serija s Seleno Gomez in The Muppets
2008 Disney Channel Games On
2009 Ugrabljen očka Wheeze Televizijski film: glavna vloga
Čarovniki s trga
Waverly: Film
Justin Russo Televizijski film: glavna vloga
Paglavca na krovu Epizoda: »Double-Crossed«
The Alyson Stoner Project DJ Prep Izid: 15. februar 2009
2010 Easy to Assemble Ethan Epizoda: »Flying Solo«
2012 The
Weapon
Tommy Zhou

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. According to the State of California. California Birth Index, 1905–1995. Center for Health Statistics, California Department of Health Services, Sacramento, California. Searchable at http://www.familytreelegends.com/records/39461 Arhivirano 2011-04-27 na Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 »David Henrie«. Disney Channel Medianet. Pridobljeno 29. julija 2009.
  3. http://www.tvguide.com/celebrities/david-henrie/bio/189779
  4. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. maja 2009. Pridobljeno 19. aprila 2010.
  5. »David Henrie Interview — JJJ Exclusive!«. Just Jared Jr. 17. februar 2009. Pridobljeno 19. februarja 2009. I went to Catholic school … I still try to go to church … I'm still definitely religious.
  6. Henrie, David. »About Me«. Arhivirano iz prvotnega spletišča (official website) dne 7. aprila 2012. Pridobljeno 19. aprila 2010.
  7. »Disney Sensation David Henrie Named Grand Marshal for 2009 Toyota Pro/Celebrity Race«. Reuters. 17. april 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. januarja 2011. Pridobljeno 19. aprila 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]