David DeLuise

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
David Deluise
Portret
RojstvoDavid Dominick DeLuise
11. november 1971({{padleft:1971|4|0}}-{{padleft:11|2|0}}-{{padleft:11|2|0}}) (52 let)
Los Angeles
Državljanstvo ZDA
Poklicigralec, filmski igralec, televizijski igralec, glasovni igralec, televizijski režiser
Leta aktivnosti1990–danes
ZakonciBrigitte DeLuise (1994–2003; ločena) 2 otroka

David DeLuise, ameriški filmski in televizijski igralec ter režiser, * 11. november 1971, Burbank, Kalifornija, Združene države Amerike. Je najmlajši sin igralcev Doma DeLuisea in Carol Arthur ter mlajši brat režiserja, igralca in scenarista Petra DeLuisea ter igralca Michaela DeLuisea.[1]

Trenutno je najbolje poznan po svoji vlogi Jerryja Russa v Disney Channelovi televizijski seriji Čarovniki s trga Waverly ob Seleni Gomez, Davidu Henrieju, Jakeu T. Austinu, Marii Canals Barreri in Jennifer Stone.

Zgodnje in zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

David DeLuise se je kot David Dominick DeLuise se je rodil 11. novembra 1971 v Burbanku, Kalifornija, Združene države Amerike kot sin igralca Doma DeLuisea in igralke Carol Arthur. Je njun najmlajši otrok in ima še dva brata: scenarista, režiserja in igralca Petra DeLuisea ter igralca Michaela DeLuisea. Njegova botra je bila igralka Anne Bancroft.

Septembra leta 1994 se je poročil z Brigitte DeLuise. Imata dve hčeri, Riley (igralka) in Dylan. Ločila sta se v maju leta 2003.

Kariera[uredi | uredi kodo]

David DeLuise je s svojo igralsko kariero začel leta 1990 v reklami za Chili's. Že leto pozneje, leta 1991, se je pojavil v epizodi »Communication Breakdown« televizijske serije Home Improvement, kjer je igral Dennisa, Harryjevega sina. S kariero je nadaljeval in v devetdesetih se je pojavil še v serijah Saved by the Bell: The College Years, Seaquest, Blossom, Lois & Clark: The New Adventures of Superman, Ellen, Prijatelji, Tretji kamen od sonca in Jesse.

Kot Pete Shanahan se je pojavil v televizijski seriji Zvezdna vrata SG-1, leta 2003 je dobil svojo prvo glavno vlogo v filmu BachelorMan. Opažen je bil tudi v reklami za Purino, za njihovo pasjo hrano.

Glas je posodil Coopu v televizijski seriji Megas XLR, kot Sergeant Brutto pa se je pojavil v Roughnecks: Starship Troopers Chronicles. Poleg Maggie Wheeler je zaigral v pilotu NBCjeve televizijske serije The Sperm Donor. Kasneje se je pojavila tudi v televizijskih serijah in filmih Na kraju zločina, Sami doma, Umetnost maščevanja, Mojster za zmenke, Monk, Midve z mamo, Na kraju zločina:Miami, Kosti in Brez sledu.

Leta 2007 je bil kot Jerry Russo sprejet v igralsko zasedbo televizijske serije Čarovniki s trga Waverly, ki jo snema še danes. Po seriji so leta 2009 posneli tudi televizijski film istega imena. Za tem je igral še v Mostly Ghostly: Who Let the Ghosts Out?, A Christmas Proposal in RoboDoc.

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Leto Nagrada Kategorija Delo Rezultat
2003 D.I.F.F. Jury Award Najboljši filmski igralec BachelorMan Dobil

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Anshenker, Michael. 7 May 2009, Palisadian-Post, »Dom DeLuise, 75; Actor Was Town's 1984 Honorary Mayor«. Accessed 12 May 2009. He changed his name to just David DeLuise

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]