Cyclosternum fasciatum

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cyclosternum fasciatum

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Arachnida (pajkovci)
Red: Araneae (pajki)
Družina: Theraphosidae (ptičji pajki)
Rod: Cyclosternum
Vrsta: C. fasciatum
Znanstveno ime
Cyclosternum fasciatum
(Cambridge, 1892)

Cyclosternum fasciatum je talna vrsta ptičjega pajka, ki živi v tropskih gozdovih Kostarike in Gvatemale. Znan je pod imenom Costa Rican Tiger Rump. Je lepa vrsta, zato je zelo priljubljena pri gojiteljih malih živali.

Opis[uredi | uredi kodo]

Cyclosternum fasciatum je eden od manjših ptičjih pajkov, saj meri v razponu nog samo 12 cm. Kljub temu je eden od največjih vrst v rodu. Živali imajo telo črne barve z rdečim tigrastim vzorcem, karapaks pa imajo rdeč. Telo pokrivajo alergene ščetine. Za samce je značilno, da imajo tibialne kavlje na sprednjih parih nog, s katerimi si pomagajo pri lovu in pri obvladovanju samice pri parjenju. Hitro rastejo, njihova življenjska doba pa je dolga. Podobno kot drugi ptičji pajki se tudi Cyclosternum fasciatum v času svojega življenja nekajkrat letno levijo, v mladosti večkrat, odrasle živali pa samo še enkrat letno.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Cyclosternum fasciatum so talni pajki, ki živijo v podzemnih rovih. Podobno kot večina ptičjih pajkov novega sveta tudi Cyclosternum fasciatum odvrže dražeča vlakna iz svojega zadka in zadnjih nog, kadar se počuti ogroženega. Samica po oploditvi v jajčni ovoj odleže 200 - 800 jajčec, iz katerih se izležejo mladi pajki, ki se razširijo po okolici. Verjetno je pri tej vrsti prisoten tudi spolni kanibalizem.

Vzgoja v terariju[uredi | uredi kodo]

Cyclosternum fasciatum gojijo ljubitelji pajkov v terarijih pri relativno visoki vlagi 60% - 70% in pri temperaturi 20-28 °C. Potrebujejo globok sloj substrata, da si lahko skopljejo brlog. So dokaj nemirne živali in se v primeru ogroženosti branijo z odmetavanjem alergenih dlačic. Ljudem so sorazmerno nenevarni, vendar se lahko zaradi večkratnih napadih z alergenimi ščetinami pojavi okrepljena alergija. Niso za začetnike, saj lahko napadejo gojitelja brez vzroka.

Reference[uredi | uredi kodo]

  • František Kovařík, Chov sklípkanů (Gojenje ptičjih pajkov), Jihlava 2001

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Zvone Rovšek. »Cyclosternum fasciatum«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. marca 2016. Pridobljeno 17. decembra 2011.