Clarova celica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Celica Clara)

Clarove celice so bronhiolne epitelijske celice s kratkimi mikrovili na apikalni površini. Z morfološkega vidika so to visokoprizmatske celice s kupolasto zaokroženim vrhnjim delom, na katerem so prisotni kratki mikrovili.[1] V apikalnem delu se nahajajo številna sekretorna zrnca. Pomembne so za zaščito epitelija v bronhiolih in razstrupljanje vdihanega zraka. Poimenovane so po Maxu Clari, avstrijskemu anatomu in histologu.

Funkcije[uredi | uredi kodo]

Ena od glavnih funkcij Clarovih celic je zaščita epitelija v bronhiolih. V ta namen izločajo različne produkte, kot so sekretorne beljakovine Clarovih celic (angleško Clara cell secretory protein ali CCSP), glikozaminoglikani, antiproteaze in lizocim za proti-mikrobno zaščito, ter komponente surfaktanta, s čimer pripomorejo k zmanjšanju površinske napetosti in preprečujejo zlepljenje, s tem pa zagotavljajo odprte dihalne poti.

Pomembne so tudi za razstrupljanje (detoksifikacijo) vdihanega zraka: v gladkem endoplazemskem retikulumu se nahajajo citokromi P450 (natančneje CYP4B1), ki razgrajuje strupene snovi.

Pomembne so tudi za obnavljanje bronhialnega epitelija, saj se lahko diferencirajo v različne epitelijske celice v bronhiolih.

Medicinski pomen[uredi | uredi kodo]

Clarove celice vsebujejo tudi encim Clarova triptaza, serinska proteaza, ki je verjetno odgovorna za odcep hemaglutininskih beljakovin na površini virusov influence A, s čimer jih aktivirajo in v končni fazi povzročijo influenco.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Atkinson J.J.; Adair-Kirk T.L.; Kelley D.G.; Demello D.; Senior R.M. (2008). »Clara cell adhesion and migration to extracellular matrix«. Respir. Res. 9: 1. doi:10.1186/1465-9921-9-1. PMC 2249579. PMID 18179694. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. aprila 2020. Pridobljeno 20. novembra 2009.
  2. Taubenberger, J.K. (1998). »Influenza virus hemagglutinin cleavage into HA1, HA2: no laughing matter«. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 95 (17): 9713–5. PMC 33880. PMID 9707539.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]