Goveji obad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Brencelj)
Goveji obad

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Diptera (dvokrilci)
Družina: Tabanidae (obadi)
Rod: Tabanus
Vrsta: T. bovinus
Znanstveno ime
Tabanus bovinus
Linnaeus, 1758

Goveji obad ali brencelj (znanstveno ime Tabanus bovinus) je eden največjih predstavnikov družine obadov, ki živi tudi v Sloveniji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Goveji obad zraste med 25 in 30 mm v dolžino. Samice se prehranjujejo s krvjo goveda, pa tudi s krvjo drugih vrst živali, tudi človeka. Kri zagotavlja pomembne beljakovine za razvoj jajčec, ki jih odlagajo na rastlinje, največkrat na vlažnih travnikih in v bližini voda. Ličinke, ki se izležejo iz njih, živijo v tleh, kjer lovijo ličinke drugih žuželk in tudi drobne žuželke. Samci se prehranjujejo z nektarjem, zadržujejo se bolj v gozdnatih območjih in so precej teritorialni[1].

Kot večina ostalih vrst te družine ima tudi goveji obad velike sestavljene oči z zanimivimi progastimi barvnimi vzorci. Telo in krila so pri govejem obadu sivkastorjave barve, velja pa za eno najhitreje letečih žuželk.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Stubbs, A.; Drake, M. (2001). British Soldierflies and Their Allies: A Field Guide to the Larger British Brachycera (v angleščini). British Entomological & Natural History Society. str. 512. ISBN 1-899935-04-5.