Zgoša (potok)

(Preusmerjeno s strani Begunjščica (potok))
Zgoša
Begunjščica
Slap v zgornjem toku Begunjščice
Lokacija
DržaveSlovenija
Fizične lastnosti
Izvirna pobočju gore Begunjščica, Kamniško-Savinjske Alpe
46°23′44.32″N 14°13′12.43″E / 46.3956444°N 14.2201194°E / 46.3956444; 14.2201194
Izlivreka Sava, južno od Radovljice
Geopediavodotok Zgoša
Begunjščica

Zgoša, tudi potok Begunjščica, je potok, ki se južno od Radovljice kot levi pritok izliva v reko Savo in je hkrati prvi levi pritok Save po združitvi Save Bohinjke in Save Dolinke.

Izvira kot potok Begunjščica in ima svoje povirje visoko v pobočju istoimenske gore (Begunjščica). Številne grape se šele nad Begunjami združijo v enotno strugo, kjer potok prereže sleme Dobrče in Jamarskega vrha. Ob vodi se nekajkrat vidijo paleozojske plasti, posebno še ob karavanški prelomnici tik nad Begunjami.

V zgornjem toku se vodni tokovi pahljačasto razpredajo v pobočja Begunjščice. Teče skozi značilno korito imenovano »Luknja«, ki je v najožjem delu dolgo približno 300 m. Tam je več slapičev. V spodnjem delu pa so zaradi neuravnanega rečnega pretoka predvsem naslednji pojavi: prodišča, tolmuni, soteska, rečne terase na savski prodni ravnici, ostanki morenskega gradiva.

Nedaleč od gradu Kamen se Begunjščici pridruži še Črni potok. Begunjščica teče skozi vas Begunje na Gorenjskem, nato pa v sosednji vasi Zgoša prevzame novo ime, Zgoša, ki se vodotoka drži v ravninskem delu. Pred izlivom v Savo teče še skozi vasi Zapuže, Nova vas pri Lescah in Vrbnje.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Inventar najpomembnejše naravne dediščine Slovenije, Zavod RS za varstvo naravne in kulturne dediščine, Ljubljana, 1991 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]