Barislovci

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Barislavci)
Barislovci
Barislovci se nahaja v Slovenija
Barislovci
Barislovci
Geografska lega v Sloveniji
Koordinati: 46°22′12″N 15°49′54″E / 46.3699°S 15.8316°V / 46.3699; 15.8316
DržavaSlovenija Slovenija
Statistična regijaPodravska regija
Tradicionalna pokrajinaŠtajerska
ObčinaVidem
Površina
 • Skupno0,48 km2
Nadm. višina
229,2 m
Prebivalstvo
 (2020)[1]
 • Skupno112
 • Gostota230 preb./km2
Časovni pasUTC+1 (CET)
 • PoletniUTC+2 (CEST)
Poštna številka
Zemljevidi

Barislovci so sklenjeno, deloma enovrstno ravninsko podeželjsko naselje na jugovzhodnem delu Dravskega polja, na levem bregu potoka Polskava, pod Dravinjskimi goricami. Na jugovzhodnem delu se naselje zrašča so sosednjimi Selami.

Opis[uredi | uredi kodo]

Naselje obdajajo njive, južno od Polskave, okrog Strmca (291 m.n.m.) pa je sklenjen gozd. Na severu je v bližini Dražencev velika perutninska farma Perutnine Ptuj. Podružnična cerkev sv. Družine je bila zgrajena leta 1904.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Sam nastanek naselja najverjetneje sega v 10. stoletje, po dosedaj znanih podatkih se Barislovci prvič omenjajo v pisnih virih leta 1207, ko je štajerski vojvoda Leopold VI. Babenberžan (1195 – 1230) vas skupaj s sosednjo vasjo Sela podaril žičkemu samostanu. V viru se omenjajo z naslednjimi besedami: »Da pa red (kartuzijani, op.a) ne bode trpel pomanjkanja, doda k temu še iz svojih posestev večjo vas Barislovci pred Ptujem [»ante Betouium scilicet villam unam maiorem nomine Brizlausdorf«], katera se je za časa Rudolfa iz Roža razdelila v dve županiji [»que tempore Rudolfi de Rase in duas supanias divisa est«],«. Barislovci so bili leta 1535 vurberška last. Za naselje so bile značilne hiše v gruči ali na vogel, zgradbe so bile včasih krite s slamo, ki je bila značilna zlasti za gospodarska poslopja. V naselju je veliko vodnjakov s pitno vodo. Danes so Barislovci del krajevne skupnosti Sela, ki spada v občino Videm.

Kmetijstvo in gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Na vlažnih tleh ob Polskavi so prevladovali travniki, zato je bila pomembna kmetijska panoga živinoreja, ki jo še danes opravljajo na razmeroma velikih kmetijah. V kmetijstvu so odtlej vpeljali nove kulture, pomemben je krompir, zaradi kaparja pa je po drugi svetovni vojni doživelo veliko škodo sadjarstvo. Po drugi svetovni vojni so se ljudje veliko zaposlovali v tovarni glinice in aluminija v bližnjem Kidričevem in na Ptuju.

Sakralni objekti[uredi | uredi kodo]

Cerkvica sv. Družine (1904)

Podružnična cerkev sv. Družine v Barislovcih je bila zgrajena leta 1904, vendar jo pri verskih obredih obiskujejo tudi prebivalci sosednje (in večje) vasi Sela, s katerimi se spajajo Barislovci.

Prometne povezave[uredi | uredi kodo]

Najbolji dostop je s Ptuja, po cesti Ptuj - Dolena, ali po lokalnih cestah od Kidričevega.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020«. Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno 8. junija 2020.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]