Barbara Korun

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Barbara Korun
Rojstvo 1963
Ljubljana
Poklic pesnik in avtor

Barbara Korun, slovenska pesnica, * 1963, Ljubljana.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala primerjalno književnost in slovenistiko. Živi v Ljubljani.

Delo[uredi | uredi kodo]

Barbara Korun objavlja pesmi, eseje in recenzije. Za svoj prvenec, leta 1999 izdano pesniško zbirko Ostrina miline, je dobila nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec leta.

Njene pesmi so uvrščene v različne antologije in prevedene v dvajset jezikov. Leta 2003 so v Chattanoogi v ZDA izšle njene pesmi v angleškem prevodu Kelly Allan Chasms. Leta 2005 je izbor njene poezije v prevodu irskega pesnika Thea Dorgana izšel v Corku na Irskem.

V svojih pesmih opisuje strast, erotiko in premišljevanje o minevanju. Njen besedni zaklad je bogat, z njim riše človekovo življenje od rojstva do smrti: obup, bolečino, upanje in igrivost. Erotika v njenih delih sega na področje dominantne volje in umirjene nežnosti. Metaforika je pogosto mitološka, podobe si izposoja iz živalskega sveta. Svet sam je predstavljen prek dvojnosti, ki vanj vnaša dramatično napetost.

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

Poezija

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Alamanah Svetovni dnevi slovenske literature; Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete, 2006