Babica v cirkusu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Babica v cirkusu
AvtorKristina Brenk
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
Žanrpravljica
ZaložnikMladinska knjiga
Datum izida
1982
Vrsta medijaknjiga
Št. strani15
COBISS1416539448901916

Babica v cirkusu je kratka slovenska pravljica, ki jo je napisala pisateljica Kristina Brenk, ilustrirala pa jo je Marlenka Stupica. Izdala in založila jo je Založba Mladinska knjiga leta 1982 v Ljubljani.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Babičina družina se je odpravila na morje, babica pa je ostala doma. Ko družine ni bilo, si je ogledala cirkuško predstavo, med katero je zadremala in sanjala. Medtem ko je spala sta na odru nastopila majhen, bel »psiček« in plesalka. Potem se je prebudila, a kmalu spet zadremala, na koncu pa jo je zbudil hrup ob koncu predstave. Odšla je iz cirkusa in pred njim zagledala belobradega »možička«, ki je prodajal srečke. Kupila je eno in jo zvečer razprla. Na njej je pisalo, da se ji bo izpolnila davna želja, a babica je ugotovila, da se ji je ta želja že izpolnila, saj je bila v cirkusu in tam mirno spala.

Literarni liki[uredi | uredi kodo]

Glavni lik zgodbe je babica. Ta živi v hiši z vnukoma Polono in Mihom ter njunimi staršiin in ima hišnega ljubljenčka - »miško«. Ostali literarni liki so oče, mati, »miška«, Polona, Miha, cirkuški direktor, dva klovna, tigri, bel »psiček«, sloni, vidra, plesalka, belobrad »možic«.

Analiza pravljice[uredi | uredi kodo]

Delo Babica v cirkusu je kratka slovenska pravljica. Napisana je na humoren način in v njej je veliko domišljijskega dogajanja, kar je značilno za pravljico. Besedilo vsebuje veliko pomanjševalnic (miška, možic, tigrica, tigerček, pesmica, listič) in okrasnih pridevnikov (zelena obleka, zelena ruta, zlati uhani, črna torbica, bleščeče se luči, bele rokavice, črn metuljček, velik, okrogel nos, zelen sončnik). Zgodbo pripoveduje tretjeosebni pripovedovalec. Dogajalni čas: sobota, od jutra do večera. Dogajalni prostor: babičina hiša, cirkuški šotor in park »cvetočih kostanjev«.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Brenk Kristina: Babica v cirkusu, Mladinska knjiga, Ljubljana 1982 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Zupančič, Jasmina: Mladinska pripovedna proza Kristine Brenkove: diplomsko delo. Ljubljana. J. Zupančič,1997. (COBISS)
  • Blažič, Milena: Petindevetdeset let Kristine Brenkove. Ciciban za starše. Letn. 10, št. 2 (oktober 2006), str. 12-13. (COBISS)