Auto-Tune

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Auto-Tune je procesor zvočnega signala, ki ga je ustvarilo podjetje Antares Audio Technologies in uporablja lastniško programsko opremo, da izmeri in spremeni višino tona v posnetkih vokala in inštrumentov ter med nastopom v živo.[1] Prvotno je bil zasnovan za namen prikrivanja ali popravljanja nepravilno odpetih ali zaigranih tonov, tako da so bili lahko posnetki popolnoma uglašeni, kljub temu da so bili prej razglašeni.

Z uspešnico »Believe« pevke Cher iz leta 1998 pa so glasbeni producenti začeli uporabljati Auto-Tune kot zvočni efekt, da bi namenoma popačili vokale. Leta 2018 je glasbeni kritik Simon Reynolds opazil, da je Auto-Tune »revolucionariziral popularno glasbo« in njegovo uporabo kot efekt označil za »kaprico, ki se kar ne konča. Njegova uporaba je zdaj bolj ustaljena kot kadarkoli prej.«[2] Pojem auto-tune je postal sinonim za katerokoli metodo slišne korekcije višine tonov v glasbi.

Efekt ni isto kot vocoder ali talk box.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. US patent 5973252, Harold A. Hildebrand, "Pitch detection and intonation correction apparatus and method", objava prijave 1999-10-26, patent izdan 1999-10-26, imetnik Auburn Audio Technologies, Inc. 
  2. Reynolds, Simon (17. september 2018). »How Auto-Tune Revolutionized the Sound of Popular Music«. pitchfork.com (v angleščini). Pridobljeno 5. oktobra 2018.
  3. Frazier-Neely, Cathryn. "The Independent Teacher--Live Vs. Recorded: Comparing Apples to Oranges to Get Fruit Salad." Journal of Singing - The Official Journal of the National Association of Teachers of Singing 69.5 (2013): 593-6. ProQuest. Web. 16 June 2014.