Ashley Olsen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ashley Olsen
Portret
RojstvoAshley Fuller Olsen
13. junij 1986({{padleft:1986|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:13|2|0}})[1] (37 let)
Sherman Oaks, Los Angeles[d], Kalifornija, ZDA[2]
Državljanstvo ZDA
Poklicigralka, podjetnica, modna oblikovalka
Leta aktivnosti1987–2004 (igralka)
2004 - danes (modna oblikovalka in podjetnica)
PartnerjiJustin Bartha (2008–2011)
NagradeDVD Exclusive Awards
2003 - Najboljša igralka v franšizi (skupaj z Mary-Kate Olsen)
Kids' Choice Awards
1996 - Najljubša filmska igralka (It Takes Two; skupaj z Mary-Kate Olsen)
1999 - Najljubša televizijska igralka (Dvojčici; skupaj z Mary-Kate Olsen)
Young Artist Awards
1989 - Najboljši nastop mladega igralca/igralke pod petim letom starosti (Polna hiša; skupaj z Mary-Kate Olsen)
1990 - Najboljši nastop igralke pod devetim letom starosti (Polna hiša; skupaj z Mary-Kate Olsen)
1992 - Izjemen nastop mlade igralke pod desetim letom starosti (Polna hiša; skupaj z Mary-Kate Olsen)
1994 - Najboljša mlada igralka v miniseriji ali specijalki (Double, Double, Toil and Trouble; skupaj z Mary-Kate Olsen)

Ashley Fuller Olsen je ameriška filmska in televizijska igralka, modna oblikovalka, producentka, pisateljica in podjetnica, * 13. junij 1986, Sherman Oaks, Los Angeles, Kalifornija, Združene države Amerike.

Ashley Olsen je skupaj s svojo sestro dvojčico Mary-Kate Olsen ustanovila modni brand The Row in cenovno bolj dostopno linijo oblačil Olsenboye. Sama je začela tudi z modnim podjetjem, imenovanim Elizabeth and James.

Danes je Ashley Olsen opažena v filmih ali na televiziji. Kljub temu, da njena sestra še igra, se je sama od igranja upokojila, da bi se osredotočila na modo. A kljub temu je včasih še vedno vključena na naslovnice revij ali članke na internetu. Lik Michelle Tanner iz serije Polna hiša, s katerim je skupaj s sestro Mary-Kate zaslovela, je še danes zelo popularen.

Zgodnje življenje in začetek kariere[uredi | uredi kodo]

Ashley Fuller Olsen se je rodila v Sherman Oaksu, Los Angeles, Kalifornija, Združene države Amerike, mami Jarnette »Jarnie« Fuller (roj. 1954) in očetu Davidu Olsenu (roj. 1953).[3] Ima starejšega brata Trenta (roj. 1984), dvojajčno sestro dvojčico Mary-Kate in mlajšo sestro Elizabeth »Lizzie« Olsen (roj. 1989), ki sta po poklicu tudi igralki. Njena starša sta se leta 1995 ločila in njen oče se je kasneje ponovno poročil; iz njegovega zakona z Martho Mackenzie-Olsen ima Ashley Olsen dva polbrata, Taylorja (roj. 1996) in Jakea (roj. 1997).[4]

Pri šestih mesecih je njo in njeno sestro, Mary-Kate Olsen, njuna mama odpeljala na avdicijo za vlogo Michelle Tanner v televizijski seriji Polna hiša, ki sta jo tudi dobili.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Zvezda Mary-Kate in Ashley Olsen na Hollywood Walk of Fame

Ashley Olsen je s svojo kariero pričela leta 1987, ko je z devetimi meseci skupaj s svojo sestro dvojčico Mary-Kate Olsen začela igrati v seriji Polna hiša. Da bi zadovoljili stroge zakone, postavljene za delo otrok kot otroških igralcev, sta se med snemanjem menjavali. Da občinstvo ne bi vedelo, da lik igrata dvojčici, so za igralko, ki igra Michelle Tanner, navedli »Mary Kate Ashley Olsen«.

Po uspehu serije Polna hiša je Ashley Olsen izdajala v glavnem televizijske filme in skupaj s sestro Mary-Kate sta bili na prednajstniškem trgu v poznih devetdesetih in zgodnjih 2000. letih zelo popularni. Njuni imeni sta se večkrat pojavljali v tržni industriji, saj so izdajali obleke, knjige, dišave, revije, filme in posterje z njunima podobama in imenoma. Med letoma 2000 in 2005 je podjetje Mattel celo prodajalo punčke z imenom in podobo Mary-Kate in Ashley Olsen.

Zaigrala je v videoserijah The Adventures of Mary-Kate & Ashley in Zabave dvojčic Olsen, ABC-jevi seriji Dvojčici in seriji Tako malo časa kanala ABC Family. Skupaj z Mary-Kate Olsen je zasedla tretje mesto na lestvici »100 največjih otroških igralcev« televizijskega programa VH1.

Leta 2004 sta skupaj z Mary-Kate Olsen poleg Eugenea Levyja zaigrali v romantični komediji Newyorška minuta.

Leta 2008 sta Mary-Kate in Ashley Olsen izdali knjigo z naslovom Influence, ki je vključevala intervjuje z mnogimi kreativnimi in vplivnimi ljudmi, kot so Karl Lagerfeld, Terry Richardson, Diane von Furstenberg in drugi.

Podjetništvo[uredi | uredi kodo]

Leta 2004 sta Ashley in Mary-Kate Olsen postali vodji podjetja Dualstar, ustanovljenega že leta 1993, po uspehu serije Polna hiša. Brand je obsegal več kot 3.000 trgovin po Združenih državah Amerike in 5.300 trgovin po svetu. Zaradi velikega uspeha le-tega sta se na seznam »100 slavnih« revije Forbes uvrščali od leta 2002 dalje, leta 2007 pa ju je Forbes imenoval za enajsti najbogatejši ženski v tem poslu, saj naj bi bilo njuno premoženje vredno okoli 100 milijonov $.[5]

Ashley Olsen v parku Luna, Sydney, Avstralija, 2006.

Potem, ko je javnost pokazala veliko zanimanje za njun stil oblačenja, sta obe oblikovali nekaj linij oblačil, ki so bile na voljo javnosti.

Začenši zelo zgodaj sta za trgovino Wal-Mart oblikovali linijo oblačil za dekleta med četrtim in štirinajstim letom starosti, pa tudi lepotno linijo, imenovano »Mary-Kate in Ashley: Prava moda za prava dekleta« (»Mary-Kate and Ashley: Real fashion for real girls«). Leta 2004 sta pritegnili veliko medijske pozornosti, saj sta dovolili, da ženske, ki so šivale obleke za njuno novo linijo oblačil v Bangladešu, v primeru nosečnosti odidejo na porodniški dopust. Vodja organizacije, Charles Kernaghan, naj bi povedal:

Dvojčici Olsen sta naredili pravo stvar. Zdaj je vprašanje pri podjetju Wal-Mart; bodo podpirali odločitev Mary-Kate in Ashley, ki je v skladu s pravicami žesnk, ali ju bodo tragično ovirali pri tej odločitvi.[6]

Leta 2006 so ju uporabili za obraz modne linije Badgley Mischka, saj sta želeli po sodelovanju z Wal-Martom povečati svojo kredibilnost v modni industriji.[7]

Ashley je skupaj s svojo sestro ustanovila založbo The Row, poimenovano po slavnem brandu Savile Row v Londonu. Njuni izdelki so se pričeli prodajati preko trgovin z visoko modo po svetu, kot so Barneys, Maxfield, Harvey Nichols, Brown's in drugo. Leta 2007 sta izdali linijo oblačil Elizabeth & James ter njuno sodobno zbirko oblačil, ki se zgleduje po njunem edinstvenem slogu oblačenja. Leta 2010 sta oblikovali tudi linijo oblačil za ženske, imenovano Olsenboye, ki je izšla leta 2010 preko trgovine JCPenny.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Ashley Olsen je zgodaj leta 2011 končala z razmerjem z igralcem Justinom Bartho, s katerim je hodila vse od leta 2008 dalje.[8]

Tožba zaradi obrekovanja[uredi | uredi kodo]

Leta 2006 je Ashley Olsen vložila tožbo za 40 milijonov $ proti tabloidu National Enquirer zaradi njihovega članka »Ashley Olsen ujeta v škandalu zaradi drog« (»Ashley Olsen Caught In Drug Scandal«) in zgodbe, priložene zraven.[9]

Razkrila je tudi, da ima motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).[10][11]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Nagrada Leto Kategorija Delo Osvojila?
Young Artist Award 1989 Najboljši mladi igralec/igralka pod petim letom starosti (skupaj z Mary-Kate Olsen) Polna hiša Da
1990 Izstopajoči nastop igralke pod desetim letom starosti (skupaj z Mary-Kate Olsen) Da
1992 Izjemen nastop mlade igralke pod desetim letom starosti (skupaj z Mary-Kate Olsen) Da
1994 Najboljša mlada igralka v miniseriji ali specijalki (skupaj z Mary-Kate Olsen) Double, Double, Toil and Trouble Da
1996 Najboljši nastop igralke v filmu pod desetim letom starosti (skupaj z Mary-Kate Olsen) It Takes Two Ne
Kids' Choice Award Najljubša filmska igralka (skupaj z Mary-Kate Olsen) It Takes Two Da
1999 Najljubša filmska igralka (skupaj z Mary-Kate Olsen) Dvojčici Da
Emmy 2002 Izstopajoči nastop v otroški televizijski seriji (skupaj z Mary-Kate Olsen) Tako malo časa Ne
DVD Exclusive Award 2003 Najboljša igralka v franšizi (skupaj z Mary-Kate Olsen) / Da
Teen Choice Award 2004 Izbira filmske zardelosti (skupaj z Mary-Kate Olsen) Newyorška minuta Ne
TV Land Award Izvrstna neobičajna družina (skupaj z Mary-Kate Olsen, Candace Cameron Bure, Daveom Coulierjem, Lori Loughlin, Bobom Sagetom, Johnom Stamosom in Jodie Sweetin) Polna hiša Ne
Zlata malina 2005 Najslabša igralka (skupaj z Mary-Kate Olsen) Newyorška minuta Ne
Najslabši par na ekranu (skupaj z Mary-Kate Olsen) Ne

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Roglo — 1997.
  2. Record #131573101 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. »Oče dvojčic Olsen se zlomi - Športne želje mame in očeta Dakote Fanning«. National Ledger. 27. junij 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. junija 2010. Pridobljeno 5. julija 2010. (angleško)
  4. »Življenjepis Mary-Kate in Ashley Olsen«. Bio (v angleščini). A&E Television Networks. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 31. maja 2010. Pridobljeno 29. maja 2010.
  5. Goldman, Lea in Kiri Blakeley. V slikah: 20 najbogatejših žensk v šovbiznisu. 17. januar 2007. (angleško)
  6. Grossberg, Josh. Mary-Kate in Ashley: Nič sladkarij. 9. december 2004. (angleško)
  7. Hall, Sarah. Dvojčici Olsen pozirata. 15. februar 2006. (angleško)
  8. Das, Lina (6. avgust 2010). »Menil sem, da je bila Zeta res sramotna, ampak zaradi Helen Mirren sem RESNIČNO zardel: Hollywoodski glavni moški o prizorih spolnosti s starejšimi ženskami«. Daily Mail. London. (angleško)
  9. Amter, Charlie in Sarah Hall. Jeziček Ashley Olsen se razveže. 16. februar 2005. (angleško)
  10. RateADrug.com: Famous People with Depression
  11. Epidemija ADHD: Kaj je to? Kdo jo ima?[mrtva povezava] (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]