Sveti Anzelm

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Anzelm iz Canterburyja)
Anzelm iz Canterburyja
Portret
Rojstvocca. 1033[1][2]
Aosta[3]
Smrt21. april 1109[4] ali 28. april 1109[2]
Canterbury[3]
Državljanstvo Francija
Poklicfilozof, teolog, rimskokatoliški duhovnik, nadškof, pisatelj
ObdobjeSrednjeveška filozofija
RegijaZahodna filozofija
Šola/tradicijazgodnja sholastika
Glavna zanimanja
Metafizika, dialektika (in teologija)
Pomembne ideje
Ontološki dokaz za obstoj Boga, vzajemnost vere un razuma
Nasprotoval

Sveti Anzelm iz Canterburyja/iz Aoste, italijanski filozof, teolog in nadškof Canterburyja (od 1093 do 1109), * 1033, Aosta, Burgundija (danes Italija), † 21. april 1109, Canterbury, Anglija.

Nasilna vzgoja njegovega očeta, lombardskega plemiča, je precej vplivala na Anzelmovo odločitev za duhovniški poklic. Po smrti matere leta 1059 se je odpravil v Normandijo v benediktinski samostan v Becu, ki ga je vodil njegov sorojak Lanfranc. Anzelm je tudi v nadaljevanju sledil Lanfrancovi karierni poti od priorja samostana Bec do Canterburyjskega nadškofa v Angliji. Pokopan je v canterburyjski stolnici.

Filozofija[uredi | uredi kodo]

Anzelm velja za utemeljitelja sholastike. Za razliko od intelektualcev iz zgodnjega srednjega veka, ki so bili pretežno enciklopedični kompilatorji[5] ali mistiki [6], je Anzelm pod vplivom Berengarja iz Toursa prevzel racionalno dialektiko za orodje[7] pri obravnavi temeljnih verskih resnic, med katerimi zavzema najopaznejšo mesto resnica o bivanju Boga.

V Proslogionu, njegovem filozofsko najpomembnejšem delu, poskusi po racionalni poti dokazati bivanje Boga s tem, da si zamisli bitje[8], od katerega se ne more zamisliti ničesar večjega/popolnejšega od tega bitja samega. Misel o najeminentnejšem bitju, od katerega si ni mogoče zamisliti ničesar bolj eminentnega, je pogojena z obstojem tega bitja v realnosti in ne zgolj umišljeno v idejah, kakor se je na začetku argumenta izrazil Anselm.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Maurer, Armand A., »Srednjeveška filozofija zahoda«, Mohorjeva družba, Celje 2001 (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]