Alexander D. Goode

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Alexander D. Goode
1911 - 1943
Alexander D. Goode.png
Kraj rojstva: Columbus, Ohio
Kraj smrti: USAT Dorchester, Atlantski ocean
Pripadnost: Flag of the United States Združene države Amerike
Veja: Kopenska vojska ZDA
Aktivna leta: 1941 - 1943
Čin: Kaplan poročnik
Oboroženi
konflikt(i):
Druga svetovna vojna
Odlikovanja: Chaplain's Medal for Heroism
Distinguished Service Cross
Škrlatno srce

Alexander D. Goode, ameriški vojaški kaplan, * 10. maj 1911, † 3. februar 1943.

Goode je bil rabin in poročnik-kaplan Kopenske vojske ZDA. Bil je eden od štirih kaplanov, ki so dali svoja življenja, da so rešili druge vojake med potopitvijo transportne ladje USAT Dorchester med drugo svetovno vojno.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Rodil se je leta 1911 v družini rabina v Brooklynu; bil je eden od štirih otrok. Kot dober športnik se je odlikoval na srednji šoli. Rabin je postal po diplomiranju na Univerzi v Cincinnatiju in Hebrejskem zveznem kolidžu (1937). Leta 1940 je prejel doktorat na Univerzi Johnsa Hopkinsa. Kot rabin je deloval v Marionu (Indiana) in Yorku (Pensilvanija).

Potem, ko je Japonska napadla ZDA, se je želel kot kaplan pridružil Vojni mornarici ZDA, a so ga zavrnili. Naslednje leto pa ga je sprejela Kopenska vojska ZDA.

Pozno leta 1942 je bil premeščen v Camp Myles Standish (Taunton, Massachusetts), kjer je končal Kaplansko šolo na Univerze Harvard. Tu je spoznal tudi preostale tri kaplane iz četverice.

Smrt[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: USAT Dorchester.
Four Chaplains glass1.png

Vsi štirje so se januarja 1943 vkrcali na transportno ladjo USAT Dorchester, na krovu katere je bilo čez 900 vojakov na poti v Veliko Britanijo preko Grenlandije.

2. februarja 1943 je nemška podmornica U-223 opazila konvoj ladij, v kateri je plula tudi Dorchester. Približala se je konvoju in izstrelila torpedo, ki je zadel Dorchester malo po polnoči. Stotine vojakov so v paniki napolnili krov ladje in se pričeli vkrcavati na rešilne čolne. Nekaj čolnov je bilo poškodovanih in tako neuporabnih; štirje kaplani so pričeli organizirati prestrašene vojake. Pričeli so deliti rešilne jopiče iz shramb; ko jih je zmanjkalo, so se odpovedali svojim in jih dali vojakom. Potem, ko so ladjo zapustili zadnji rešilni čolni, so kaplani ostali na krovu s preostalimi vojaki, ki niso uspeli zapustiti ladje in jih vodili v molitev. 27 minut po udaru torpeda je Dorchester potonil s 672 ljudmi na krovu. Preživeli so nazadnje videli štiri kaplane, ko so stali na krovu, držeč se za roke in v molitvi[1].

Družina[uredi | uredi kodo]

Leta 1935 se je poročil s Tereso Flax, nečakinjo Ala Jolsona, s katero sta imela eno hčerko, Rosalie.

Spomin[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Štirje kaplani.

Vsi štirje kaplani so bili odlikovani s Distinguished Service Cross in škrlatnim srcem. 3. februarja 1951 je predsednik ZDA Harry S. Truman odprl kapelo v njihovo čast v Grace Baptist Church (Filadelfija). Leta 1961 so ustanovili posebno medaljo - Chaplain's Medal for Heroism[1].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ 1,0 1,1 "The Saga of the Four Chaplains". The Four Chaplains Memorial Foundation. Pridobljeno dne 2008-02-05. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]