Število alef

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Alef nič)
Alef nič je najmanjše kardinalno število za neskončno množico.

Število alef se v teoriji množic imenujejo števila v zaporedju števil, ki predstavljajo kardinalnosti neskončnih množic. Ime izvira iz prve črke hebrejske abecede, ki ga zapišemo kot , in se tudi uporablja za označevanje.

Kardinalnost naravnih števil označujemo z (beri alef nič). Po velikosti naslednjo kardinalnost označujemo z (beri alef ena), naslednja oznaka je (alef dva).

Na ta način lahko označimo kardinalno število za poljubno ordinalno število .

Pojem je vpeljal nemški matematik Georg Ferdinand Cantor (1845 – 1918), ki je prvi vpeljal pojem kardinalnosti in je tudi ugotovil, da imajo neskončne množice različne kardinalnosti.

Alef nič[uredi | uredi kodo]

Alef nič označujemo z , ki pomeni kardinalnost naravnih števil, in je prvo transfinitno kardinalno število. Množica ima kardinalnost samo, če in samo, če je števno neskončna, kar je samo, če in samo, če lahko uporabimo bijekcijo z naravnimi števili. Takšne množice vključujejo naslednje množice:

Alef ena[uredi | uredi kodo]

Označuje se z .

To je kardinalnost vseh števnih ordinalnih števil (oznaka ali ).

Definicija kaže na to, da ni kardinalnih števil med in . Če uporabimo aksiom izbire, ugotovimo, da je razred kardinalnih števil polno urejen in je drugo najmanjše neskončno kardinalno število.

Domneva kontinuuma[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Domneva kontinuuma.

Domneva kontinuuma obravnava velikosti neskončnih množic. Domneva trdi, da ni množice, ki bi imela kardinalnost, ki bi bila med kardinalnostjo celih in realnih števil.

Kardinalnost množice realnih števil je enaka .

Velja tudi:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Števila alef Arhivirano 2011-12-07 na Wayback Machine. na PlanetMath (angleško)
  • Weisstein, Eric Wolfgang. »Aleph-0«. MathWorld.