4. državni zbor Republike Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Četrto mandatno obdobje Državnega zbora Republike Slovenije se je začelo s konstitutivno sejo, ki je bila 22. oktobra 2004[1] po državnozborskih volitvah 3. oktobra 2004.

Mandat zbora se je iztekel 15. oktobra 2008, ko je bil ustanovljen 5. državni zbor Republike Slovenije.[1]

Pregled[uredi | uredi kodo]

Na volitvah je zmagala Slovenska demokratska stranka (SDS) z 29 % glasov in 29 poslanskimi sedeži. Zmagovita stranka je oblikovala vladajočo koalicijo skupaj z 9 poslanci Nove Slovenije (NSi), Slovensko ljudsko stranko (SLS), ki je štela 7 poslancev, in Demokratično stranko upokojencev (DeSUS) s 4 poslanci. V vladajoči koaliciji je bilo skupaj 49 poslancev. Na strani opozicije pa so na začetku mandatnega obdobja bile naslednje stranke: Liberalna demokracija Slovenije (LDS), ki je z 22 % glasov zasedla drugo mesto na volitvah in je v parlamentu dobila 23 sedežev, Socialni demokrati (SD, do 2. 4. 2005 ZLSD) z 10 sedeži in Slovenska nacionalna stranka (SNS) s 6 sedeži. Opozicijo je skupaj sestavljalo 39 poslancev.

Približno na polovici mandatnega obdobja (v začetku leta 2007) je prišlo do sprememb v sestavi. Iz poslanske skupine LDS je najprej izstopil en poslanec, kasneje jih je izstopilo še 11. Poslanska skupina LDS je imela tako 11 članov. Poslanci, ki so izstopili iz poslanske skupine LDS so se različno organizirali. Sedem poslancev je delovalo v poslanski skupini nepovezanih poslancev, kasneje - oktobra 2007 pa so ustanovili novo poslansko skupino ZARES. Štirje poslanci so prestopili v poslansko skupino SD, en poslanec pa je nadaljeval z opravljanjem poslanske funkcije kot nepovezan (samostojen) poslanec. Število poslancev v poslanski skupini SD se je tako povečano za štiri, poslanska skupina je štela 14 članov. Januarja 2008 so iz poslanske skupine SNS izstopili trije poslanci, ki so kasneje - marca 2008 ustanovili novo poslansko skupino Lipa. Poleg tega je prišlo tudi do sprememb v sestavi poslanske skupine NSi, ko je junija 2008 izstopil en poslanec in nadaljeval z opravljanjem poslanske funkcije kot nepovezan poslanec.

Vodstvo[uredi | uredi kodo]

Predsednik Državnega zbora
Podpredsedniki Državnega zbora

Politične stranke[uredi | uredi kodo]

Stranka Predsednik Sedeži
SDS Slovenska demokratska stranka Janez Janša

predsednik vlade

29 / 90
LDS Liberalna demokracija Slovenije Anton Rop

nekdanji predsednik vlade

23 / 90
ZLSD Združena lista socialnih demokratov Borut Pahor

evropski poslanec

10 / 90
NSi Nova Slovenija - Krščanski demokrati Andrej Bajuk

minister

9 / 90
SLS Slovenska ljudska stranka Janez Podobnik

minister

7 / 90
SNS Slovenska nacionalna stranka Zmago Jelinčič Plemeniti

poslanec

6 / 90
DeSUS Demokratična stranka upokojencev Slovenije Karl Erjavec

minister

4 / 90
Manjšini
2 / 90

Poslanci[uredi | uredi kodo]

Tekom mandata je poslanske skupine zamenjalo oz. zapustilo več poslancev[3]:

Delo[uredi | uredi kodo]

Državni zbor je imel v tem mandatu 41 rednih sej in 40 izrednih sej. Redne seje so skupaj trajale 224 dni, izredne pa 59 dni. V tem času je Državni zbor sprejel en ustavni zakon, 148 zakonov, 319 zakonov o spremembah in dopolnitvah, 163 zakonov o ratifikaciji, 2 akta o notifikacijah, 4 avtentične razlage zakonov, 1 poslovnik, 15 nacionalnih programov, 18 resolucij, 6 deklaracij, 42 odlokov, 484 sklepov, 13 proračunov in sorodnih aktov, odredil je 4 parlamentarne preiskave in sprejel 240 uradnih prečiščenih besedil zakonov.

Preiskovalne komisije[uredi | uredi kodo]

V mandatnem obdobju 2004-2008 so bile odrejene štiri preiskave o zadevah javnega pomena in imenovane naslednje preiskovalne komisije:

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]