Železniška proga Lendava–d. m.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Železniška proga Lendava–d. m.
Splošno
 Začetek uporabe1890
 Izvzeta iz uporabe1945 (odsek Lendava - Rédics)
 Kategorijaregionalna
 Del proge/sistemaŽelezniško omrežje v Sloveniji
 DržavaSlovenija Slovenija
 UpravljalecSlovenske železnice
Tehnični podatki
 Št. tirov1
 Oznaka km22-17,4
 Sistem vlekedizel
 Dolžina proge4,6 km
Portal Železniški promet

Železniška proga Lendava - Lendava d.m. je ena izmed železniških prog, ki sestavljajo železniško omrežje v Sloveniji.[1]

Začetna železniška postaja je Lendava, medtem ko je končna železniški mejni prehod Lendava.

Od 14.12.2014, ko je začel veljati nov vozni red, vozita v Lendavo (po več kot 20 letih) ob sobotah dva para vlakov iz Čakovca na Hrvaškem.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zaključek železniške proge Čakovec - Lendava severno od lendavske železniške postaje

Da bi z ogrskim železniškim omrežjem povezali zahodne predele takratne županije Zala (ki je do konca 1. svetovne vojne obsegala tudi Međimurje in lendavski okraj današnjega Prekmurja), je bila leta 1890 zgrajena proga, ki je tekla iz Čakovca mimo Lendave, Lentija in Csömödra do županijskega središča Zalaegerszeg, od tam naprej pa do Ukka, ki je imel že prej zgrajeno zvezo s pomembnima železniškima vozliščema Boba in Celldömölk. Po koncu 1. svetovne vojne je promet čez novonastalo mejo pri Dolgi vasi upadel, po koncu 2. svetovne vojne pa je bil odsek med obmejnima postajama Lendava in Rédics ukinjen in demontiran. Po odseku med Čakovcem in Lendavo se še danes odvija tovorni promet predvsem za potrebe lendavske naftne industrije. V času Jugoslavije je obstajal tudi potniški promet med Lendavo in Čakovcem, vendar so ga Hrvaške železnice po razpadu Jugoslavije obdržale le do obmejnega kraja Mursko Središče.

Po osamosvojitvi Slovenije so se na obeh straneh meje pojavile pobude o ponovni povezavi Lendave in Rédicsa, vendar so do sedaj bile izdelane le študije. Lendava je s preostalim slovenskim železniškim omrežjem povezana le prek ozemlja Hrvaške čez Čakovec in Središče ob Dravi. Tudi zaradi tega razloga se je pojavila zamisel o železniški povezavi Lendave z Mursko Soboto oz. z Beltinci.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Slovenske železnice. »Program omrežja Republike Slovenije za leto 2014«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. oktobra 2013. Pridobljeno 2. oktobra 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]