Športna prehrana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Športna prehrana je študij in praksa prehrane in prehranjevanja, saj se nanaša na športno uspešnost. To se nanaša na vrsto in količino tekočine in hrane, ki jo športnik, in se ukvarja s hranilnimi snovmi, kot so vitamini, minerali, dodatki in organskimi snovmi, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Čeprav je pomemben del številnih športnih režimov usposabljanja, se najpogosteje obravnavajo v trdnostnih šport (kot so dviganje uteži in bodybuilding) in vzdržljivostne športe (na primer kolesarjenje, tek, plavanje).

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Od trenutka, ko so stari Grki in Rimljani se je začel olimpijske igre, športniki so imeli svoj ​​poseben režim za odličnim nastopom, ki je vključevala vade in prehrane. Na primer, Milo za Croton, rokoborec z legendarnim moči, ki je osvojil pet zaporednih olimpijskih igrah 532-516 pred našim štetjem, je pojedel "9 kg mesa, 9 kilogramov kruha in 8,5 litra vina na dan, "pravi Athenaeus in Pausanias (Grandjean). Alkohol je pogosto pijen za povečanje zmogljivosti v olimpijskih igrah skozi začetku leta 1900.

Pogled športne prehrane danes je precej razvil iz obrokov antične olimpijske gladiatorje. Znanstveniki so nenehno zainteresirani za učenje več o tej temi spoštujejo zakone. Raziskave kažejo, da je sklopka za vadbo in pravilno prehrano, kar daje zdrav življenjski slog, ki lahko prepreči kronične bolezeni, kot so: diabetes, visok krvni pritisk, bolezni srca in ožilja, osteoporoza, debelost, duševno zdravje, debelega črevesa rak, kap in poškodbe hrbta. Leta 2008, US News poroča, da je 65% Američanov redno izvaja telovaditi, ukvarjanje s športom, ali druge fizične aktivnosti , s čimer pomen pravilnega prehranjevanja je super interes za športnike in vaditeljev za optimalno zmogljivost in dolgoročnih koristi. Kot dodatek k prehrani, socialnih in kulturnih vplivov, življenjskega sloga, motivacija in usposabljanje določitev uspešnega športnika. Brez pravilne prehrane, ne bo mogoče uresničiti ves potencial športnika, saj je uspešnost ne bo na vrhuncu, ravni usposabljanja ni mogoče ohraniti, bo okrevanje od škode, počasnejši in športnik lahko postanejo bolj dovzetni za poškodbe in infekcije. "razumevanje športna prehrana vodi do optimalnega atletov in koristi za zdravje življenjsko delo in je zato lahko ocenili z zaužitjem nekaterih hranil in dodatkov pri izvrševanju, z učenjem, kako telo izkorišča te materiale in kako te prakse dopolnil prihodnji dieto in telesno vadbo nad individual.

Dodatki[uredi | uredi kodo]

Mnogi športniki so razmišljali o prehranskih dopolnilih, ker so iskali za "čarobno sestavino", da bi povečali zmogljivost. V skrajnem primeru dodatkov za izboljšanje rezultatov, športniki (predvsem bodybuilderji), se lahko odločijo za uporabo nezakonitih snovi, kot so anabolni steroidi, spojine, ki so povezane s hormona testosterona, ki lahko hitro gradijo maso in moč, vendar so številne škodljive učinke, kot so visok krvni tlak in negativnih posebnih učinkov med spoloma. Krvni doping, druga nezakonita ergogenic, so odkrili leta 1940, ko je bila s pilotom svetovne vojne uporablja.

Beljankovine

Beljankovine[uredi | uredi kodo]

Prehranske beljakovine so začeli porabi v letu 1940 in rezultati mišice stavbe so bile ugotovljene v odpornosti in trdnosti športniki usposabljanja. Vnos beljakovin je del zahtev hranil za redno športnika in je pomemben sestavni del usposabljanja vadbe, saj lahko tudi pomoč pri izvajanju in predelavo. Prehranski vnos beljakovin za dobro usposobljenih športniki naj pride pred, med telesno aktivnostjo in po njej, saj je koristna pri pridobivanju mišične mase in moči. Vendar, če se preveč beljakovin in dopolnila, aminokisline porabi, je lahko bolj škodljivo kot koristno, zdravstvena tveganja vključujejo: dehidracija,izgubo kalcija, jetra, ledvice in poškodbe. Gastrointestinalni stranski učinki so driska, napenjanje, in izgubo vode.

CREATIN
Amino kiseline


Kreatin[uredi | uredi kodo]

Kreatin lahko koristno za dobro usposobljenih športniki povečati učinkovitost vadbe in moč v sozvočju s svojim dietnega režima. Prav glutamin snov, ki se nahajajo v sirotkinih beljakovinskih dodatkov, je najbolj bogat proste amino kisline najdemo v človeškem telesu. Za dobro usposobljeni in dobro nahranjena športnikov, se šteje, da imajo lahko glutamin morebitno vlogo v stimuliranih anaboličnih procesov, glikogena v mišicah in beljakovin. Druga zanimiva dopolnila študije, opravljene so androstendiona, krom, in efedrina. Ugotovitve kažejo, da ni bistvenih koristi od dodatnega vnosa teh dodatkov, še večja zdravstvena tveganja in stroškov.


Visoka energetska dopolnila so pokazale, da bi povečali učinkovitost telesne dejavnosti. Študija narejena na univerzi v Teksasu je prišlo do 4,7% povečanje uspešnosti pri 83% udeležencev po pitju Red Bull, ki je bila močnejša kot v primerjavi s placebom. Energijska pijača najbolj dominantno povečala adrenalina in noreprinephrine (adrenalin in njegov predhodnik) v krvi in ​​beta-endorfinov v krvi kot pred uporabo. Kofein, ogljikovi hidrati in vitamin B, so dejavniki, ki so lahko omejenimi možnostmi, povečanje zmogljivosti brez spremembe zaznane naporom.

Kofein[uredi | uredi kodo]

Kofein je znan že od leta 1900 in je postala popularno se uporabljajo od leta 1970, ko njegova moč maskiranje utrujenost postal zelo priznan.Podobno kofein najdemo v energijskih pijač kaže na povečano učinkovitost reakcije in poveča dobre občutke energije, osredotočenost in alterness v anaerobnih testov elektrarne hitrost in reakcija. Z drugimi besedami, uživanjem energijske pijače s kofeinom poveča kratek čas / hitro delovanje vadbe (kot kratka polni hitrosti šprintov in moči dvigovanjem uteži težke).

Post-vaja prehrana je prav tako pomembna, če ne celo bolj pomembna kot pred vadbo prehrani, saj se nanaša na izterjavo. Tradicionalno so športne pijače, kot so Gatorade in Powerade, porabljene med vadbo in po njej, saj učinkovito rehidracijo telesa z gorivom telo z minerali in elektroliti. Gatorade je bila ustanovljena leta 1960, ko je Univerza v Floridi, Gainesville Gators izboljšati njihovo učinkovitost z "Gator pomoči." Pijača je bila narejena iz glukoze in saharoze v vodi in pomaga uspešnosti nogometašev.

Nove študije leta 2008 so ugotovili, mleko, zlasti posneto mleko in mlečna čokolada je lahko nova športna pijača, kot mleko vodi v sintezo beljakovin, ki krepi mišice neto ravnovesje beljakovin. Mleko naravno vsebuje veliko hranilnih snovi, elektrolitov, in druge lastnosti, ki pomagajo, da bi bilo super post-vaja pijačo.

V primerjavi z navadno vodo ali športne pijače, raziskave kažejo, da je mlečna čokolada bolj učinkovita pri zamenjavi tekočin, izgubljenih znoja in vzdrževanju normalne ravni telesnih tekočin. Športniki pitno čokoladno mleko po vadba povzroča dehidracijo had nivojev tekočin približno 2 odstotka višje (na začetnem telesne mase), kot tistih, ki uporabljajo drugih pijačah obnovo po vadbi, ki omogoča dolgotrajno delovanje, predvsem pri ponavljajočih se napadi vadbe ali usposabljanja.