Čoln

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Čolni za prevoz po reki Surma (Bangladeš)

Čóln je manjše vodno plovilo, namenjeno prevozu oseb in tovora po vodi. Splošno sprejeta velikostna meja med čolnom in ladjo ne obstaja, po mornariški definiciji pa je čoln plovilo, ki je lahko spravljeno na krovu ladje. Po tej definiciji tradicionalno obravnavajo kot čolne tudi podmornice, saj prve podmornice niso bile sposobne delovati neodvisno od matične ladje in so jih z ladjami tudi prevažali.

Do sredine 19. stoletja so bili čolni grajeni iz naravnih materialov, predvsem lesa. Leta 1855 je bila patentirana železobetonska konstrukcija čolnov, od takrat pa so v gradnjo čolnov vnesli že mnogo drugih umetnih materialov, kot so steklena vlakna, poliester, ogljikova vlakna ipd. Kljub temu je les še vedno priljubljen material za gradnjo čolnov.

Za pogon se največkrat uporablja moč rok (preko vesel), vetra (z jadrom), ali motor, bodisi zunajkrmni ali vgrajen.

Nekaj vrst čolnov[uredi | uredi kodo]

Čolne največkrat razvrščamo po namenu uporabe, pa tudi po zgradbi, obliki ali pogonskem mehanizmu

Izpit za upravljanje čolna[uredi | uredi kodo]

Za večino čolnov je za njegovo upravljanje potrebno imeti izpit. Izjema so čolni na vesla in čolni na jadra do 7m dolžine za katere izpit ni potreben.

Oseba, ki upravlja čoln z motorjem moči do 7,35kW (10KM) in do 7m dolžine ali vodni skuter, mora imeti najmanj potrdilo o opravljenem preizkusu znanja.

Oseba, ki upravlja čoln z motorjem moči nad 7,35kW (10KM) in nad 7m dolžine, mora imeti potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna (Izpit za čoln).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]